Екзотична къща ще бъде новото попълнение в Зооцентъра в Добрич

Екзотична къща ще бъде новото попълнение в Зооцентъра в Добрич
Предстои създаването на първата по рода екзотична къща за животни. Идеята ще бъде реализирана през настоящата 2021 г.

Първата по рода си екзиточна къща ще се появи в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, сподели пред Добрич онлайн директорът му Християн Христов. „В екзотичната къща ще има различни видове животни – влечуги, няколко различни вида папагали, мармозетки, варан, игуана и др.“, сподели Християн Христов. 


Сградата, която ще бъде направена като екзотична къща, вече е факт. Предстои тя да бъде облагородена.


„Реализирал съм проект, по който очаквам финансова помощ, която ще послужи за ремонта на сградата. Ще се опитаме да създадем един субтропичен климат в къщата – висока влажност и температура, както и различен вид екзотични растения“, каза Християн Христов.


Предстоящите цели на Зооцентъра за 2021 г. са високи, но Християн Христов споделя, че вярва в тяхното изпълнение. 


„Планираме всички огради на тревопасните животни да бъдат подменени с естествени материали, като вече имаме дарение от Швейцарското сдружение, с което си партнираме години наред“.


Проектът по изграждане на изцяло нови огради възлиза на стойност от около 38 000 лв. От Швейцарското сдружение са отпуснали близо 25 000 лв., а благодарение на безвъзмездната помощ от Община Добрич ще могат да бъдат направени всички огради, а не само някои.


Друга цел, която си поставя екипът на Зооцентъра в Добрич, е уголемяването на някои от огражденията за животни. Домът на благородните елени ще бъде уголемен двойно, а на магаретата тройно. Магаретата ще се радват и на нова чакълена настилка, където ще могат да си изтриват копитата по естествен начин.


„През 2021 г. предстои и възстановяване на пътеките в Зооцентъра. Миналата година засадихме 140 дръвчета и тази година очакваме да видим колко добре сме свършили работата със засаждането. При подобен тип дръвчета има около 30% успеваемост, но ние ще се радваме и на толкова“, сподели още Християн Христов. 


Заедно с високите цели, които са си поставили в Зооцентъра в Добрич, върви и нуждата от повече хора, които да се включат в екипа. 


„Екипът ни се състои от 14 човека, които са недостатъчни за работата, която има да се прави и за животните, които отглеждаме. Разполагаме с ветеринар, зооинженер, 5 гледачи, 2 души за поддръжка, хигиенист. Имаме нужда от още хора, които да отговарят за поддръжката на центъра и които да гледат животните“, сподели Християн Христов.


Той споделя, че работата в Зооцентъра е удовлетворение, а това да бъде в родния си град – щастие. 


„Искам да създавам добри неща за децата, за обществото. Приемам работата си в Зооцентъра като възможност да придобия ценен опит и като възможност да експериментирам. Нещата, които правим тук, не са правени никъде в България“, посочи Християн Христов и допълни, че мечтата му е посетителите на Центъра да са все повече и от различни страни, за да можем най-после да превърнем Добрич в туристическа дестинация. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+