Зорница Николова: За добри резултати формулата е 80% хранене и 20% спорт

След вкусната, но не толкова здравословна храна, която консумираме по празниците, днес ще си говорим за балансирания начин на живот

Зорница Николова: За добри резултати формулата е 80% хранене и 20% спорт

В тренировките и в здравословното хранене трябва да има баланс, съветва Зорница Николова. В студентските си години тя започва по-рязко да покачва килограми. Това я кара да потърси професионална помощ, за да се чувства тялото й добре. Балансираният начин на живот й допада, започва да търси все повече информация по темата и така става треньор по здравословно хранене и спорт. След вкусната, но не толкова здравословна храна, която консумираме по празниците, днес ви срещаме със Зорница Николова. За Добрич Онлайн тя ще сподели възгледите си за балансирания начин на живот и спорта.



Как и кога започна да се интересуваш от здравословен начин на живот?

Започнах да се интересувам от здравословно хранене и спорт преди пет години. Истината е, че винаги съм обичала да спортувам. В ученическите си години съм тренирала волейбол, колоездене. С храненето нещата бяха малко по-различни. В ученическите години не се съобразявах какво хапвам и дали е здравословно, тъй като нямах проблем с килограмите. Това се промени, когато станах студентка. За четири години студентски живот качих седем килограма. Доста ми тежаха, не се чувствах добре, тъй като никога не се бях виждала с такива килограми. Опитах предимно с гладуване, което ми доведе здравословни проблеми. Реших, че трябва да потърся професионална помощ и се обърнах към треньор по хранене и спорт. Благодарение на него разбрах къде са ми грешките, какво не правя правилно и какво трябва да променя. Започнах да работя по правилния начин. Промених фокуса си, тъй като преди това той беше насочен предимно върху спорта и не толкова в храненето. Това беше една от основните ми грешки. Започнах да внимавам с какво се храня и какъв е режимът ми на хранене през деня. Това драстично промени моите резултати. Впоследствие видях, че това ми доставя удоволствие и реших, че мога да превърна хобито си в работа. Така започнах да се обучавам за треньор, да посещавам национални и международни обучения, свързани с храненето, за да успявам да помагам на хора, които желаят да подобрят себе си.  



Как можем да детоксикираме тялото си след празниците, когато хапвахме по-тежки храни?

Често срещана грешка е, че след преяждане решаваме драстично да преминем на глад или диета. В повечето случай хората казват, че ще минат само на течности, ще намалят драстично калориите и ще изключат доста хранителни групи от менюто си. Това е грешно, защото по този начин рязко възпираме тялото си. Няма как да очакваме, че това е разтоварващ режим. Достатъчно е да намалим по-леко калориите. По-скоро да минем на леки храни, които няма да натоварват организма. В случая може да включим повече течни, необработени храни, салати, зеленчуци и вода. Може да спрем месото, особено за вечеря, когато нямаме достатъчно време то да се обработи между вечерята и лягането. Няма как да очакваме резултати в рамките на три-четири дни. Нещата се случват равномерно, когато търсим дългосрочен вариант в поддържането на формата си. 

На кои хранителни вещества трябва да наблягаме ежедневно и кои да се стремим максимално да избягваме?

На принципа съм, че това, което е създадено в природата, трябва да се приема и от тялото. Щом имаме белтъчини, въглехидрати и мазнини, то те трябва да са включени в режима ни. Не трябва да изключваме нищо от тях. В противен случай, когато изключваме някоя от групите, ние няма как да спазваме такъв режим за цял живот. Няма как да се ограничаваме от определена хранителна група за дълъг период от време. За мен най-правилната максима е 30% белтъчини, 30% полезни мазнини и 40% сложни въглехидрати. Простите въглехидрати са храните, които трябва да избягваме. Под прости въглехидрати имам предвид бели брашна, тестени и сладки храни, всичко пакетирано, което можем да намерим в магазините. Те ни дават единствено празни калории, а не приемаме полезни хранителни вещества. Имаме с какво да ги заместим. Има рецепти за здравословни рецепти, здравословни тестени храни, които се съставят от пълнозърнести брашна. Можем да намерим заместител и да не се чувстваме, че лишаваме тялото си. Стига, обаче, то да е приготвено под здравословна форма. 


Можем ли да поддържаме добра форма само със здравословно хранене или само с физически упражнения, или двете вървят ръка за ръка?

Има различни хора. Някой казват, че не обичат да спортуват, но им е много лесно да спазват хранителен режим. В същото време има и други, които обичат да си похапват нездравословна храна, а когато отидат във фитнеса наблягат върху изразходването на калориите. За мен основната формула е комбинацията между спорт и здравословно хранене. Това, което учим нашите клиенти, е 80% хранене и 20% спорт за 100% добри резултати. Един час прекарваме в трениране, а през останалото време има значение с какво се храним. Затова се набляга на по-големия процент, свързан с храненето. Ако искаме да поддържаме добра форма и добро здраве, трябва да съчетаваме спорта и храненето. 


Как се изготвя един хранителен режим, какво се взима предвид при самия човек?

Има значение каква е целта на човек – дали иска да сваля, качва килограми или да поддържа добра форма. Когато говорим за хранителен режим, трябва да сме наясно, че всеки организъм е различен. Има значение полът. Мъжете горят много повече калории в ежедневието си, отколкото жените. Затова един хранителен режим ще работи по различен начин при двата пола. Възрастта също има значение, здравословното състояние на човек, дали приема медикаменти, в колко часа ляга и става и каква е активността му през деня. Борави се с подробен въпросник. Целта му е  да се запознаем с историята на клиента, да видим откъде тръгва даденият проблем и да потърсим решение. И най-добрият режим няма да работи, ако човек няма мотивация да промени навиците в себе си. 


Какво кара хората да започнат стриктно да обръщат внимание с какво се хранят и колко спортуват, става ли здравословният начин на живот все по-актуален сред младите хора?

Това, което наблюдавам е, че промяната на хранителните навици на хората е свързана най-вече със здравословното им състояние. Това е най-голямата мотивация за промяна на навиците. Другото, особено актуално при жените, е визията. Най-важното е човек да намери своята собствена мотивация. Често се срещам с хора, които искат да влязат в стара рокля, да облекат без проблем якета, да имат енергия, да не чувстват умора. Здравословното хранене винаги ще е актуално и модерно. Но по-важното е с каква цел ти започваш да спортуваш и да се храниш здравословно, дали целта е да си сред актуална мода или наистина търсиш мотивация за себе си. Това, което наблюдавам е, че на младите хора им е по-лесно да спортуват, отколкото да се хранят здравословно. По-лесно им е да спортуват един, два, три часа, но ограниченията в храненето са им доста по-трудни. Докато хората между 30 и 40-годишна възраст осъзнато разбират защо започват да се хранят балансирано и да спортуват. При тях се постигат по-добри резултати в дългосрочен план.


При теб хора предимно на каква възраст идват?

Между 25 и 45 години са хората, които най-често търсят помощ за промяна на навиците си. Предимно те са опитали сами чрез няколко диети, но безуспешно. По-младите клиенти наблягат върху това да спортуват повече, но нашата цел е да ги научим да променят навиците си. В дългосрочен план ученето на това как да приготвяш храната си у дома, как да помогнеш на семейството си да се храни здравословно, резултатите ще бъдат по-успешни, отколкото само да се спортува, а след това да се приема нездравословна храна. 

За мен здравословният начин на живот е здраве, промяна в навиците, човек да се чувства жив и да има енергия. Според мен все повече хора трябва да се насочат към това да изграждат здравословни навици.