Удължава се забраната за улов на застрашени видове есетрови риби в Черно море

С цел опазване и съхраняване на популациите на видовете руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii), чига (Acipenser ruthenus), пъструга (Acipenser stellatus) и моруна (Huso huso) е удължена забраната за улова им в българската акватория на река Дунав и Черно море за период от 5 години, считано от 1 януари 2021 г.

Удължава се забраната за улов на застрашени видове есетрови риби в Черно море

Забраната се въвежда със съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров. 


Съгласно заповедта, при случаен улов на екземпляри от тези видове, същите следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетрови видове по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за случаен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски риболов.

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Поради тази причина, научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни ресурси и Световния фонд за защита на дивата природа – WWF-България) са единодушни относно необходимостта от удължаване на забраната.