От измръзналите плодове става вкусен компот

През есента и зимата нощните мразове са често явление. И ако сте от стопаните, които не са успели да приберат цялата реколта от двора на закрито, то можете да спасите някаква част от нея по алтернативни начини.

От измръзналите плодове става вкусен компот

Попаднали под мразовете плодовете на ягодоплодните храсти стават воднисти и губят своя вкус и аромат. Затова трябва да ги приберете веднага, след като чуете за мразовете. Вариант е своевременно да ги сварите на сладко или да продължите изстудяването им и да ги замразите.



Опитните специалисти казват, че крушите, които са били под въздействието на мразове, практически не се запазват. Тях можете да прибирате до 8 градуса, иначе оставате без свежи плодове. Измръзналите ябълки пък стават безвкусни. Те не могат да се съхраняват дълго време. Такива плодове губя вкуса и аромата си, а плодовото им месо става „памучно”. Вече не са подходящи за употреба в свеж вид. Имате ли такива плодове, веднага ги преработете.

Ако пък има останало цвекло в градината, което е покосено от мразовете, то веднага се постарайте да го извадите. Незначителното понижение на температурите не е пагубно за кореноплода. Ако все пак цвеклото е замръзнало, то няма да може да се съхранява, но можете да го използвате за мариноване.

Има ли мразове тиквите трябва да се укрият с подходящ материал, така също могат да се спасят. Ако вече са попаднали под мраза, то знайте че те бързо ще загният и няма да могат да се съхраняват. Ако една част от реколтата е измръзнала, сварете си сладко или рачел. Можете да си направите бързо и баница.

Ако е станало мразовито, а морковите все още са в двора ви, то не се страхувайте. От снега върху тях тези кореноплоди стават калени и те се запазват още по-добре.

Зелките пък издържат до минус 8 градуса. Така няма да ви се наложи да ги оставяте отрязани навън, за да се закаляват преди съхранение. Ако не сте направили това, те бързо ще започнат да увяхват и да стрелкуват.