Проф. Енчо Калчев беше ваксиниран срещу COVID-19 в добричката болница

Вторият ваксиниран срещу коронавирус в Добрич беше проф. Енчо Калчев. Той беше имунизиран в кабинета в Многопрофилната болница за активно лечение в града.

Проф. Енчо Калчев беше ваксиниран срещу COVID-19 в добричката болница

Проф. Калчев е с 60-годишна медицинска практика като хирург, в момента работи в болницата в Балчик. Той сподели, че не е имал колебания дали да се имунизира, защото по думите му историята ни учи, че именно ваксините са спасили човечеството. 



„Има хора за всичко се колебаят, а тук специално аз не виждам колебания. Аз съм хирург – това е една агресивна медицина и не се съмнявам, защото знам и от личен опит и от историята на медицината, че ваксините са спасили човечеството. Когато бях по-млад имаше много болни от туберкулоза и нищо не ги спасяваше, след ваксините се случва много рядко някой да се разболее. Колебания не бива да има никой. Щом лекарите считат, че може да се извърши имунизация, не виждам колебания. Ние медицинските работници трябва да даваме пример в подобни ситуации”, категоричен беше той. 

Към момента над 80 лекари и медицински персонал са заявили желание да се ваксинират. Според директора на МБАЛ – Добрич д-р Георги Желязков се очаква броят на медиците, които искат да се ваксинират, да нарасне. „Аз ще се ваксинирам и смятам, че всеки от нас трябва да го направи. Ваксината е нещо, което е открито много отдавна като превенция на каквато и да е болест. Това е нещо, което ще спасява животи и всеки трябва да се ваксинира, за да предпази себе си и близките си”, каза в заключение той.