Деница Сачева в Добрич: Ресторантите в хотелите също са ограничени по отношение на тържествата за Нова година

Ресторантите в хотелите също са ограничени по отношение на тържествата за Нова година, те трябва да работят с вечерен час до 22 часа, що се отнася до честванията нито един ресторант не е неравнопоставен в България. Това заяви днес в Добрич социалният министър Деница Сачева.

Деница Сачева в Добрич: Ресторантите в хотелите също са ограничени по отношение на тържествата за Нова година

Тя беше на посещение в нашия град във връзка с дарение от ПП ГЕРБ – Добрич, на която е областен координатор. 


„Вярвам, че за нито един от нас няма колебания, че опазването на здравето и живота на гражданите е на първо място. Изключително важно беше мнението на лекарите, на Националния оперативен щаб,  взеха се под внимание различни гледни точки и решение да затворим беше изключително трудно. То ще ни струва около 250 млн. лв. допълнително”, сподели Деница Сачева. По думите й това са средства по отношение на мерките за затворени бизнеси и по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси.

„Програмата, която се отваря днес е най-бързата в историята на Еврофондовете, защото срокът за кандидатстване ще е 4 седмици, но максимално след 10 дни НАП ще връща обратно процент от оборота. Съвсем скоро, в началото на следващата година те ще получат тези пари, а що се отнася до затворените бизнеси към момента ние сме изплатили почти 100 000 лева, като кандидатствалите при нас са около 4 600 работодатели за 23 000 лица”, каза Дениса Сачева. Тя допълни, че плащания ще бъдат извършвани и в рамките на работните дни до Коледа и тези преди  Нова година. 

„Тази мярка се трансформира от 80% от минималната заплата тя ще бъде 75% от осигурителния доход, което е увеличаване на парите за работниците и служителите. Правим всичко възможно да удовлетворим исканията и да получим известно разбиране затова, че работим в извънредни срокове”, каза още Сачева. 

Деница Сачева коментира протестните действия на ресторантьори в Пловдив и Бургас, според които има двоен аршин, спрямо бранша на хотелиерите, ресторантьорите и останалите търговски обекти.  

„Не бих казала, че има неравнопоставеност, а напротив ние се опитахме да бъдем максимално гъвкави, ресторантите, които се намират в хотелите, не могат да получават тази помощ за затворените бизнеси – тези 24 лева, които са до 31 декември и програмата след 1 януари”, коментира тя. По думите й ресторантите в хотелите също са ограничени по отношение на тържествата за Нова година, те трябва да работят с вечерен час до 22 часа, а що се отнася до честванията - нито един ресторант не е неравнопоставен в България.