Имен ден празнуват Юлия и Юлиан

Св. мъченица Юлиания е живяла през 3 век. От малка тя обиква Христовата вяра, въпреки че семейството и е пропито от езичество.

Имен ден празнуват Юлия и Юлиан

Нейният годеник Елевсий също бил езичник. Когато той се изкачил на висок пост във властта, бащата на момичето се отрекъл от него, защото го смятал за лудо, че вярва в Христос.



Тогава именно Елевсий трябвало да съди Юлиания. В началото той бил бесен, че тя го е отхвърлила заради езическите му вярвания. После обаче се преклонил пред красотата на бившата си годеница и отново я пожелал за жена, обешавайки че няма да я кара да се отказва от Христа. Така блеснала великата християнска същност на Юлиания, която му казала, че няма как да се омъжи за езичник, защото това значи семейството и да не е християнско.

Така Юлиания сама се обрекла на големи страдания. Но тя нито за миг не съжалила за избора си да остане вярна на Иисус докрай. По време на мъките и цели 630 души се покръстили, опиянени от чудотворните християнски разкази на девойката. Всички обаче били избити от императора, както и Юлиания, която умира на 21 декември 290 година.

Имен ден днес празнуват Юлия, Юлиан, Юлиян, Юлиана, Юлияна.