Ученици от Каварна за втори път помагат на възрастни хора в нужда

Ученици от Каварна за втори път помагат на възрастни хора в нужда
Ученици от Професионалната земеделска гимназия "Кл. Арк. Тимирязев" в гр. Каварна организираха мащабна благотворителна инициатива.

Идеята хрумва на учениците от Професионалната гимназия миналата година и благодарение на труда им, на подкрепата на родителите им и няколко спонсори, които се включват в инициативата, децата успяват да направят 63 пакетa. С тях децата искат да зарадват възрастните хора в област Каварна. Пакетите съдържат продукти от първа необходимост като яйца, ориз, брашно, кори за баница, плодове и др. 


Тази година, децата развълнувани от успеха си миналата година, решават отново да подемат същата предколедна инициатива. В нея се включва и училищното настоятелство на гимназията, което досега не е функционирало. 


„Освен образованието, което получават децата в училище, трябва и да ги възпитаваме. Работим в посока за въвеждане на униформи, работим и за създаването на социални инициативи“, споделя учителката им Теменужка Габракова. 


Инициативата има социална насоченост, но главната идея е децата да подарят усмивка и добро настроение на възрастни хора. 


„Жеста на децата развълнува възрастните хора повече, отколкото самите продукти. Продуктите, които им изпращаме, не са нищо особено, но чувството да помогнеш на някого е велико. Децата отделят от джобните си, за да направят добро. Това ме радва“, допълни г-жа Габракова. 


В миналогодишната инициатива в избора на кои хора да бъдат предоставени пакетите участват Социалната служба и  Клубовете на пенсионерите. 


За разлика от миналата година, тази година инициативата е по-дълга. Тя е започнала на 4 декември и продължава до днес. Събраните средства до този момент са 3000 лв., както и голямо количество продукти. Благодарение на ангажираността на децата, родителите им, училищното настоятелство, директора на гимназията, кмета на Община Каварна и няколко спонсори, благотворителността е достигнала до 111 човека.  


„Тази година се получи нещо мащабно. Децата подходиха с голямо желание, настроение и отговорност. За мен е огромна радост, че от 180 ученици в гимназията, повече от 80 се включиха активно. За мен подобни предизвикателства са много важни, защото формират чисто човешките качества на децата. За професионалните им способности се грижим в часовете, но за всичко останало трябва да се грижим извън тях. Обичам професията си и децата, техните успехи ме удовлетворяват и ме правят щастлива“, допълни Теменужка Габракова.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+