Удължават част от противоепидемичните мерки

Част от извънредните противоепидемични мерки ще останат в сила до 31 януари 2021 г. Това стана ясно, след като Националният оперативен щаб представи предложенията си пред премиера Бойко Борисов.

Удължават част от противоепидемичните мерки

Здравните власти настояват затворени да останат нощните заведения, ресторантите, моловете, спортните зали, казината. Забранени до 31 януари ще бъдат и конференциите, и конгресите.



Врати отварят детските градини и яслите, а децата от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат на училище от 4 януари.

Ще работят и местата за хранене в хотелите, но само за гости и при спазването на вечерен час.

„Не е достатъчно българите да са излекувани. Аз искам те да са здрави”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

„Ако ме питате дали сме доволни от данните за заболеваемостта, отговорът ми е категорично не. Искам българските граждани да са здрави”, заяви доц. Ангел Кунчев.

"Да, има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството. Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Ние от Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините. Те вече са на пазара, те са на път към България и трябва да сме по-мотивирани, за да спрем тази агония – в здравните заведения, в училищата, в психиката на българските граждани. Призовавам всички да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се информират, за да бъдат компетентни и да разясняват на пациентите си ползите от ваксинацията", коментира председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Образователният министър Красимир Вълчев увери, че връщането на част от децата в училище ще бъде съпроводено със задължителното спазване на всички мерки. Родителите ще могат да задържат децата си вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда. "Дейностите по интереси могат да се отложат, за да няма събиране на различни класове", каза още Вълчев.

"Ще остане възможността отделни училища да преминат на онлайн обучение, ако в дадения регион заболеваемостта се повиши отново", обяви Вълчев.

"Длъжници сме и на българското образование, и на българския спорт, но сме наясно, че за да печелят децата олимпиади, за да побеждават българските спортисти, те трябва да са здрави", коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Социалният министър Деница Сачева добави, че мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси, която е в размер на 24 лева на ден, ще действа до 31 януари.

"Вече имаме подадени над 4 хиляди заявления от работодатели за повече от 19 хиляди служители". Плащания ще се ивършат в дните до Коледа и по празниците", допълни Сачева.

Тя каза, че повече от 32 хиляди родители на деца в онлайн обучение са подали заявления за получаване на целевата помощ. По мярката ще може да се кандидатства и през януари.

"Имаме достатъчно пари за тази и следващата година. За цял месец те ще получат една мининимална работна заплата, съответно пропорционално за всяка седмица, в която детето е било на дистанционно обучение", поясни Сачева. 

До момента са изплатени около 20 млн. лв. на родители, на които се е наложило да наемат детегледачки.