Предлагат удължаване на противоепидемичните мерки

Предлагат удължаване на противоепидемичните мерки
Идеята е на здравния министър и Националния оперативен щаб.


Извънредните противоепидемични мерки да останат в сила до 31 януари 2021 г. Това предложи Националният оперативен щаб на заседание с премиера Борисов. Предлага се да има и изключения - детските градини и яслите да отварят врати, а учениците от 1-ви до 4-ти клас да се върнат на училище след 4 януари.


- При ресторантите мерките остават. Изключения правят само местата за хранене в хотелите. Те ще бъдат отворени, но само за гости и при спазването на вечерен час.


Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните от COVID-19 българи е 18 907.


„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов.


Въпреки посочените тенденции обаче, България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС (10-а и 11-а позиция), а по показателя смъртност страната ни е на първо място.


В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани до 21 декември мерки да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:


- разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;


- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;


- разрешаване местата за хранене в хотелите да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите и най-късно до 22 ч.


Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. Следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари и да се отнася за периода след 1 февруари, предлага още проф. Ангелов.


 „Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано. Така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 


Финалното решение на властите ще бъде оповестено на редовния брифинг в четвъртък.


Източник: NOVA


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+