Анита Атанасова от Добрич – за здравословното хранене и йогата към по-добър живот

Как да се храним здравословно без да си налагаме строги ограничения и може ли чрез йога практика да постигнем по-силни силни тяло и дух, разказва Анита Атанасова. Тя има свой канал в известна платформа за видео споделяне.

Анита Атанасова от Добрич – за здравословното хранене и йогата към по-добър живот



От малко момиче, откриващо недостатъци във фигурата си, до човек, намерил баланса на здравословното хранене, днес Анита Атанасова от Добрич споделя в свой ютюб канал как да постигнем баланс между здрав дух и тяло, без твърди ограничения. Освен на видеа с рецепти, тя залага и на теми, свързани с практикуване на йога, за която има изкаран курс. 

Анита Атанасова започва да се интересува от здравословно хранене преди осем години, когато е в тийнейджърска възраст и наблюдава покачване на килограми. „Минавала съм през всички крайности – от ядене на една ябълка, разделена на три хранения за цял ден. Разбрах, че това не е начинът и има по-здравословни варианти“, признава тя. 


В периода, когато разбира, че човек може да се храни пълноценно, без твърди ограничения, започва да учи в Медицинския университет във Варна. Бакалавърската степен за рехабилитатор й помага да придобие важни знания за човешкото тяло. В учебната програма по време на магистратурата й е включен предмет, свързан с хранене и диететика, което затвърждава знанията й за балансиран начин на живот. 

Анита стартира личния си ютюб канал през март месец при обявяването на първия локдаун. Тогава тя решава, че трябва да запълва свободното си време с ползотворна дейност, която може да бъде ценна и за други хора. Споделя, че йогата е главният мотиватор за започване на това начинание. 


„От много години замислях дали да го започна. Откакто започнах да се занимавам с йога се реших да го направя, защото исках, ако си направя канал, да мога да представям качествено съдържание. Йогата е един страхотен начин да започнем или завършим деня си, да дадем нужното на своето тяло и да се почувстваме по-добре. Спомага за прочистване на ума и по-позитивното мислене“, посочва тя. 


Според нея здравословното хранене не е трудно и скъпо, стига човек да има желание да живее пълноценно. В ютюб кана си тя представя любими на хората храни, приготвени без пържене и с полезни съставки. Казва, че човек може да намери алтернативно приготвяне на разпространени вредни храни, за да не се ограничава от тях. 

„Смятам, че всяка рецепта може да се представи по един здравословен начин, стига да имаме желание и креативност. В моето семейство от много години не се консумират пържени храни. Не се сещам кога за последно са се правили пържени картофи и всички други подобни и познати на хората храни“, казва тя. 



В своя канал Анита Атанасова обмисля да включи видеа и на други теми, освен заложените до момента за йога и здравословно хранене. Целта й е представяното от нея съдържание да бъде разнообразно. Споделя, че често зад един 15-минутен клип стои труд от цял ден, който аудиторията не вижда. 

„Обмислям да включа видеа за грижа за кожата и косата с натурални продукти, започване на деня по добър и пълноценен начин. Все неща, които са свързани със здравословния начин на живот“, уточнява влогърът. 


В момента Анита живее в Пловдив, където учи за втора магистратура - предучилищна и начална педагогика. Признава, че би избрала професия, свързана с работа с деца.

„Много обичам децата. Работила съм като рехабилитатор в Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич. Децата са много любвеобилни, зареждат много. Отделно съм тренирала гимнастика, а когато спрях активната си състезателна дейност помагах на моя треньор. Там отново работих с деца. Моето мнение е, че с деца се работи по-лесно. Под лесно имам предвид чисто емоционално, защото децата са най-чистите създания“, споделя в заключение Анита Атанасова.