400 000 лева са инвестирани в птицезащитни устройства и дистанционери по въздушните линии в област Добрич

ЕРП - Север приключи проекти за поставяне на птицезащитни устройства и обезопасяване на четири въздушни електропроводни линии в Добричко – ВЕЛ Александрия, ВЕЛ Българево, ВЕЛ Киселово и ВЕЛ Запад 1 в района на промишлената зона на град Добрич.

400 000 лева са инвестирани в птицезащитни устройства и дистанционери по въздушните линии в област Добрич

Проектите са осъществени при максимално кратко време за прекъсване на електрозахранването и минимален брой засегнати клиенти чрез координиране работата на екипите на дружеството от няколко мрежови района. Общата сума, която ЕРП Север инвестира в монтажа на птицезащитни устройства и дистанционери в областта през 2020 г,. възлиза на 400 000 лева.



Поставянето на птицезащитни устройства по последните реализирани проекти стартира след есенната миграция, за да не бъдат обезпокоявани птиците по време на техния престой в страната. Допълнително работата на екипите беше съобразена с прибирането на реколтата от зърнопроизводителите в района. Дейностите по поставянето на птицезащитни устройства по четирите въздушни електропроводни линии бяха съчетани с монтиране на дистанционери, подмяна на изолатори и извършване на просеки на обща стойност 80 000 лева. Рехабилитацията е част от подготовката на съоръженията по мрежата на ЕРП Север за работа в зимни условия. Едновременно с това се гарантира намаляване на случаите на попаднали под напрежение птици, а оттам и минимизиране на нежеланите изключвания и аварии, което от своя страна ще осигури необходимото качество на доставяната електроенергия.