Децата по време на пандемия

Децата по време на пандемия
Как децата се справят с коронавируса, споделя д-р Кремена Парушева.

Имунитетът на децата срещу Ковид-19 все още не е изследван, но се забелязва, че те в периода на пандемията прекарват вируса по-леко и без особени усложнения. 


Една от последните новини, която привлече вниманието на цяла България бе заразен педиатър от дете. В тази връзка се свързахме с д-р Парушева, която ни успокои, че поне тя не е запозната с подобен случай в Добрич. 


„Децата боледуват, не мога да кажа, че няма вируси,  но поне аз не съм попадала на болно дете от коронавирус. Има ковид положителни родители, но по мое наблюдение, децата прекарват нещо като много лека вирусна инфекция“, споделя д-р Парушева.


Поради пандемията, децата преминаха към онлайн обучение, а от министерството се препоръчва да си стоим вкъщи и да не се събираме с много хора. Д-р Парушева споделя как децата се справят с тези мерки.


„На малките деца под ученическа възраст не им се отразява толкова стоенето вкъщи. Те бягат, скачат, играят и дори родителите срещат предизвикателство пред успеха си да ги успокоят. При по-големите деца обаче е проблем. Онлайн обучението им пречи да общуват. Затварянето вкъщи ги лишава от движение, спорт, игра и те не се чувстват добре“, коментира тя. 


Д-р Парушева споделя още за методите, чрез които можем да разсейваме децата и да внасяме повече настроение в сивото им ежедневие. Тя дава пример от собственото си семейство. 


„Имаме куче и ежедневно излизаме на разходки с него, което малко или много разсейва детето ми. Освен това го водим, когато имаме възможност в някоя градинка, където да тича и да играе. Вкъщи прозорците са изпочупени от игри с топки, но няма как“, смеейки се, добавя д-р Парушева.


Д-р Парушева пожелава на нашите читатели и слушатели весели коледни и новогодишни празници, здраве, сбъднати желания и ново начало след настъпване на 2021 г.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+