Евелин Кичев: Бързият оптичен интернет стигна до 90% от Добрич

За темповете на развитие на компанията разговаряме с Евелин Кичев - управител на "Добруджа кабел".

Евелин Кичев: Бързият оптичен интернет стигна до 90% от Добрич

Г-н Кичев, какви са предимствата на новата технологията?



Тази технология сега се доказа в кризисния момент с пандемията от Ковид 19 – освен бизнеса и всички ученици са онлайн и натоварването на мрежите достига връх, но мрежата на DTP е натоварена под 50% от капацитета си. Нашите клиенти, които вече ползват оптична връзка до дома са разбрали предимствата – в пъти по-голяма скорост и постоянна връзка с интернет, която не зависи от времето, спиранията на тока в града или потреблението на съседите.

Нашата нова мрежа гарантира почти на 100%, че в офиса или у дома ще забравите дори за моментни прекъсвания на интернет, телевизия и видеонаблюдение.

В каква част от Добрич работи новата оптична мрежа?

Добрич е на път да се превърне в първият голям град в България със сто процента пасивна оптична гигабитова мрежа. До момента сме успели да покрием деветдесет процента от града и продължаваме усилено да работим по 100% завършване на град Добрич.

Новото е, че освен във всички райони с къщи и големите квартали Балик, Дружба, Иглика, Русия и Дунав вече е и в централната част – около МБАЛ, СОУ „П. Р. Славейков”, Младежкия център, Професионалната гимназия по туризъм, хотелите „Добруджа” и „ България”, района на кино Добрич и др. се ползва 1000 мегабитова връзка с интернет. Остават района около Звездата и кв. Добротица. Очакваме до пролетта на следващата година да приключим с оптичната мрежа в целия град.

Отрази ли се пандемията на Вашата работа?

Да, както на всички отрасли, пандемията от COVID-19 се отрази и на нас. Имаше изоставане в графика поради закъснение на доставките на материали от Китай заради положението, в което се намираме, но полагаме усилия и правим всичко възможно да изпълним ангажиментите си и да доставим до всички наши клиенти най-добрата и най-сигурна телекомуникационна услуга.