РЗИ: Общините да командироват медицински сестри в МБАЛ – Добрич

Регионалната здравна инспекция отправя апел към общините да командироват медицински сестри от училищното здравеопазване и доболничната помощ за нуждите на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, като те няма да работят в Ковид сектора.

РЗИ: Общините да командироват медицински сестри в МБАЛ – Добрич

Отворено писмо с призива е изпратено до кметовете на общините Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Тервел и Крушари. 


В момента добричката болница се нуждае от 8 медицински сестри да подкрепят персонала в Първо и Второ вътрешно отделение, Кардиология и Хирургия за срок от 3 месеца. Липсата на кадри може да доведе до затваряне на отделения и ще лиши жителите на областта от лечение. Чрез командированите медицински работници ще се осигури нормален режим на работа в отделенията, посочва още в призива директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова. 

Една от общините, които са се отзовали на апела е Тервел, като в отговор е внесено разяснение, че медицинските работници могат да се отзоват на призива само по свое желание. От общината посочват, че не могат да командироват медицински специалисти от училищните кабинети и детска ясла в общината за работа в МБАЛ – Добрич, поради необходимостта да бъде спазена разпоредбата на чл.120 от Кодекса на труда, който позволява командироване на работник и служител при престой само в същото населено място или местност.

В случай, че те сключат трудов договор с МБАЛ -  Добрич, ще им бъде нужно съгласието на основния работодател – кмета на Община Тервел, което ще бъде осигурено.  Ако желаят да останат да работят в МБАЛ - Добрич за период от до три години, без да прекратяват трудовото си правоотношение с Община Тервел , ще им бъде нужен неплатен отпуск от Община Тервел, за което от общината също изразяват готовност.