6 000 граждани присъстват на откриването на Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич през 1980 г.

Творчеството на Йордан Йовков превърна Добруджа в литературен мит, а вече десетилетия добруджанци митологизират образа на любимия си писател.

6 000 граждани присъстват на откриването на Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич през 1980 г.

Венец на тази митологизация е откритият преди 40 години – на 28 ноември 1980 г., в град Толбухин (дн. Добрич) Дом-паметник на името на белетриста. В България не са много подобни монументални мемориални музеи, посветени на една личност.




Първата музейна експозиция за Йордан Йовков в Толбухин е уредена в родния дом на неговата съпруга Деспина Колева на ул. „Майор Векилски“ № 18, зад жилищен блок „Спартак“. По повод 30-годишнината от смъртта на Йовков (1967 г.) сред толбухинската общественост възниква идеята в родната къща на съпругата му да се уреди музейна експозиция, защото през 1958 г. родната къща на писателя в котленското село Жеравна е превърната в музей. По инициатива на Градския народен съвет, Окръжния съвет за култура и Окръжния исторически музей в гр. Толбухин се създава първата експозиция за живота и творчеството на писателя, открита на 27 май 1968 г. Тематико-експозиционният план и цялостното художествено оформление са дело на Георги Петров – член на Съюза на българските художници. През 1976 г. къща музей „Й. Йовков“ е обявена за паметник на културата с национално значение и на основание заповед № 746 на председателя на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет в гр. Толбухин е предоставена за стопанисване на Окръжния исторически музей в града. В резултат на активната проучвателска и събирателска работа на музейните специалисти са събрани 272 оригинални експоната и над 1 300 материала за научно-спомагателния фонд. По-късно този брой се увеличава от предадените през 1980 г. от дъщерята на писателя Елка Йовкова и от други дарители лични вещи, документи, снимки, ръкописи, печатни материали, книги от и за Йордан Йовков.

През 1980 г. в чест на 100-годишнината от рождението на писателя къща музей „Й. Йовков“ получава официално статут на музей с Решение А № 977 от 20 ноември 1980 г. на Централния комитет на Българската комунистическа партия. Изгражда се и друга, специално предназначена за музей сграда. Тя е построена близо до пътя за Варна и до градския парк. Намира се недалеч от къща музей „Й. Йовков“. Става дума за Дом-паметник „Й. Йовков“. С неговото създаване се оформя цялостен музеен комплекс за писателя.

Новата музейна сграда е изключително монументална. Тя съчетава българските възрожденски традиции с модерното архитектурно мислене. На първия етаж има фоайе, оборудвано с малък роял, библиотека и гардероб. Там са и административните помещения. На втория етаж е разположена главната изложбена зала с още една малка експозиционна зала. На това ниво се намират също фондохранилищата. На най-долното ниво на сградата е камерната зала за срещи със 100 места, снабдена с киномашина.

Екипът, създал архитектурния проект, се състои от местни архитекти. Негов ръководител е арх. Атанас Стоянов, а членове са: арх. Георги Михайлов, арх. Асен Коев и арх. Пламен Ганчев. Вътрешното художествено оформление на сградата е дело на толбухинския художник Петър Петров. Оригиналното керамично пано в духа на преславската рисувана керамика от Х век „В света на Йовковите герои“ е проектирано от варненския художник Стоимен Стоилов. През 1995 г. архитектурният екип е удостоен с престижната национална награда „Архскар“ („Оскар“ за архитектура) на Съюза на архитектите в България, връчвана досега само веднъж. За отличието се състезават над 230 съвременни сгради от 1970-те – 1990-те години.

Официалното откриване на Дом-паметника е на 28 ноември 1980 г. от 16.00 часа. Още от 15.00 часа в района на музея се съсредоточава внушителна група от 6 000 граждани, които заемат предварително определените им места.


Близо до скулптурната фигура на писателя, чийто автор е Йордан Гаврилов, застават 12 деца с шест венеца. По стълбите на музея се нареждат две момичета, държащи трикольорна лента, едно – с менче, друго – с поднос с ножица и още едно – със символичния ключ на Дома. По това време, от 15.15 до 15.55 часа, по Градската радиоуредба звучи литературно-музикална програма по Йовкови творби. Точно в 15.55 часа фанфарите на Духовия оркестър оповестяват началото на тържеството. По специално проправен коридор между хората официалните лица се отправят към стълбите на Дом-паметника. Никола Добрев – първи секретар на Общинския партиен комитет в гр. Толбухин, произнася десетминутно встъпително слово, в което говори за Йовков и неговото място в нашата и световната литература, благодари за труда на архитекти, проектанти, скулптори, строители, художници и музейни специалисти. Обявява гостите, сред които се открояват дъщерята на писателя Елка Йовкова, внукът Боян Попов, акад. Петър Динеков, Илия Волен, Ивайло Петров, Петър Славински, Георги Джагаров, Андрей Гуляшки, Светлин Русев, Гочо Гочев, Симеон Султанов и Иван Сарандев, като ги поздравява с „Добре дошли!“.

В същото време 200 пионери поднасят цветя на официалните лица. Никола Добрев дава думата на секретаря на Централния комитет на Българската комунистическа партия Стоян Михайлов да произнесе слово за откриването на музея. След това всички се отправят към скулптурната фигура за нейното откриване, което става в 16.35 часа. Поднасят се венци и цветя от различни институции, сродници на писателя и граждани.


Никола Добрев предоставя на Стоян Михайлов възможността да пререже лентата и официално да открие Дом-паметника.


Около 17.00 часа гостите влизат в музея, където са приятно изненадани от музикалния поздрав на Камерния състав на Детския представителен хор под диригентството на маестро Захари Медникаров.


В Дом-паметника официалните лица разглеждат внушителната постоянна експозиция за Йовков, чийто автор е главният уредник в музея Анка Пенева, а консултант – журналистът Йордан Дачев. Анка Пенева има удоволствието лично да представи изложбата, разположена на площ от около 500 квадратни метра, която предлага едно пътуване по житейските и творческите пътеки на писателя.


След това в кинозалата на музея гостите гледат 15-минутен филм за Йордан Йовков. В 18.00 часа започва тържественото събрание по повод 100 години от рождението на писателя и се връчва литературната награда на негово име. През 1980 г. неин носител става Илия Волен.


И до днес Дом-паметник „Й. Йовков“ е най-големият и единствен по рода си център, който издирва, съхранява, изследва и популяризира живота и творчеството на писателя. Основна цел на музея е Йовковите хуманистични послания да станат достояние на максимално широка аудитория. В момента в Дом-паметника се съхраняват общо над 26 000 културни ценности и експонати, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста и на редица творци, свързани с Добруджа: поетесата Дора Габе, актрисата Адриана Будевска, балетмайстора Анастас Петров, художника Петър Дачев и др. През последните две десетилетия Дом-паметникът е включен в Стоте национални туристически обекта, което допринася за неговото популяризиране.

През първите десетилетия на ХХI век музейният комплекс в чест на Йордан Йовков в гр. Добрич е добре адаптирана среда за представяне на живота и творческото дело на писателя. И през третото хилядолетие Йовковите белетристични текстове очакват своите проникновени читатели и тълкуватели.

Откъс от книгата под печат

„40 години Дом-паметник „Йордан Йовков“. Летопис“

Съставители: д-р Кремена Митева и инж. Йорданка Славова, специалисти в РИМ – Добрич