Асоциацията „Българска книга“ наблюдава 30% спад в продажбите на книги през 2020 г.

Асоциацията „Българска книга“ наблюдава 30% спад в продажбите на книги през 2020 г.
В следствие на пандемията, проведената анкета сред книгоиздатели и книготърговци показва общ спад при продажбите на книги между 20% и 30% за периода януари - октомври 2020 г., спрямо същия период през 2019 г.


Книгоиздателският бранш посочва месеците април и май като най-недоходоносни. През този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70%, според данните от проучването.


72% от анкетираните в книжния бизнес заявяват, че частично са успели да възстановят дейността си след удара от пандемията. 18% от тях споделят, че все още изпитват сериозни затруднения да възстановят бизнеса си. 30% от анкетираните са били задължени да освободят част от персонала си.


Мнозинството от участниците в анкетата споделя, че наблюдава увеличение от онлайн продажби спрямо тези във физическите обекти. А почти половината от анкетираните – 46% съобщават, че покрай пандемията са успели да развият собствен онлайн магазин. 


Книгоиздатели и книготърговци коментират и намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9%. Те смятат, че тази мярка трябва да стане постоянна, както е от години в европейските държави. От бранша са на мнение, че трябва да се отделят и значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове. Една от причините за тяхното искане е евентуалното възпиране на интелектуалното пиратство. 


В анкетата, проведена от Асоциация „Българска книга” в началото на месец ноември, участват 67 респонденти, от които 77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% съчетаващи двете качества.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+