6 неща, които се случват с кожата ни, докато спим

Помолихме дерматолози да обяснят какви процеси протичат, докато спим и как да се възползваме от тях, за да бъде кожата ни по-сияйна и младежка на сутринта

6 неща, които се случват с кожата ни, докато спим

Може би сте чували, че кожата е най-активна през нощта и свойствата ѝ за регенерация са най-мощни именно през това време на денонощието. Помолихме дерматолози да обяснят какви процеси протичат, докато спим и как да се възползваме от тях, за да бъде кожата ни по-сияйна и младежка на сутринта.


1.Регенерация на клетките

Няколко проучвания показват, че клетъчното делене е в пика си през нощта, независимо дали спим или не. Това е времето, когато клетките се нуждаят най-много от хранителни вещества и когато техните противостареещи свойства имат максимално въздействие.

2.Температурата на кожата се променя

Докато спим, кожата става малко по-топла и киселинността ѝ се повишава. Тези фактори допринасят за лека дехидратация на епидермиса и това е причината дерматолозите да препоръчват използването на по-концентрирани и овлажняващи кремове. Този факт, разбира се, варира спрямо типа кожа - ако тя е склонна към омазняване, избягвайте твърде гъстата и тежка козметика, тъй като тя може да спомогне за образуването на акне.

3.Кожата е по-възприемчива към определени продукти

По време на обновяващия режим можете да получите максимална полза от съставките на козметиката, която използвате. Затова вадете тежката артилерия и залагайте на продукти като нощната детоксикираща есенция на Guerlain. Нощта е най-подходяща и за прилагане на ретиноли, тъй като те са чувствителни на светлина и могат да предизвикат дразнене на кожата под въздействието на директни слънчеви лъчи.

4.Можете да се предпазите от поява на акне по време на сън

Ако сте подложени на силен стрес, това може да причини възпаление, което да доведе до поява на акне - това е връзката между постоянния стрес и реакцията на кожата. Но докато спите, тялото и умът си почиват, което спомага за абсолютна релаксация и предотвратяване на възпалителните процеси.

5.Кожата губи влага през нощта

Секрецията на кожния себум достига пика си по обяд и след това започва да се снижава. Това води до загуба на повече вода през нощта, тъй като нямаме защитен слой от естествени масла върху кожата си. Важно е да се възстанови тази загуба на вода с хидратиращи продукти, които насърчават здравето и добрия външен вид на епидермиса. 

6. През нощта кожата си почива най-качествено

Вечер, докато спим, кожата не е подложена на влиянието на слънчеви лъчи, не носите грим, температурата на въздуха обикновено не претърпява резки промени, липсват силното градско замърсяване и ежедневните стресови влияния на околната среда. Всичко това означава, че кожата ви има повече време за почивка и подмладяване. А през деня е важно да се носи висококачествена слънцезащита, която да сведе до минимум вредата на външните фактори.