Доброволци от Добрич и Силистра със съвместна кампания за Световния ден за борба срещу СПИН

Доброволци от Добрич и Силистра със съвместна кампания за Световния ден за борба срещу СПИН
Инициативата е на доброволци от Българския младежки Червен кръст в двата града

Традиционно от Българския Червен кръст провеждат мащабни кампании по повод Световния ден за борба срещу СПИН, който отбелязваме утре. Заради Ковид ситуацията тази година инициативата е виртуална. Тя преминава под мотото „Пази ме, ако ме обичаш“ и се организира съвместно от доброволци към Българския младежки Червен кръст в Добрич и Силистра. Целта е хората да бъдат призовани да се грижат за тези, които обичат. Онлайн събитията в социалната мрежа са започнали на 24 ноември и ще приключат утре. Чрез видеоклипове, анкети и разговори кампанията цели да подобри информативността сред младите хора и да ограничи дискриминацията на ХИВ позитивните.


Специалистът по младежка дейност към Българския Червен кръст в Добрич Зорница Иванова сподели, че в центъра на града утре ще бъде поставена кутия. В нея ще има презервативи и кодове, които чрез мобилните устройства ще препращат към събитията, проведени в социалните мрежи от младите доброволци до този момент. От БМЧК в Добрич и Силистра са подготвили видеоклип, който ще публикуват на 1 декември. В него те ще покажат на виртуалната публика как може да обичат безопасно. Освен това доброволците целят да припомнят, че целувките и прегръдките с ХИВ позитивни хора не са заразни. Клипът ще бъде качен в 10 часа в YouTube канала на Българския младежки Червен кръст, както и в останалите социални мрежи на организацията. 


Зорница Иванова посочи, че счита за успешна съвместната кампания „Пази ме, ако ме обичаш“ с младежките от Силистра. Тя е пожънала успехи, въпреки различния формат на провеждането й заради Ковид-19.  


"Винаги кампаниите ни са били за Добрич, а сега е една идея по-мащабно. За първи път организираме съвместна междуобластна кампания със Силистра. Те също пожънаха успех с техните граждани", каза още тя.


Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към Регионалната здравна инспекция в Добрич.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+