Доброволци от Добрич и Силистра със съвместна кампания за Световния ден за борба срещу СПИН

Инициативата е на доброволци от Българския младежки Червен кръст в двата града

Доброволци от Добрич и Силистра със съвместна кампания за Световния ден за борба срещу СПИН

Традиционно от Българския Червен кръст провеждат мащабни кампании по повод Световния ден за борба срещу СПИН, който отбелязваме утре. Заради Ковид ситуацията тази година инициативата е виртуална. Тя преминава под мотото „Пази ме, ако ме обичаш“ и се организира съвместно от доброволци към Българския младежки Червен кръст в Добрич и Силистра. Целта е хората да бъдат призовани да се грижат за тези, които обичат. Онлайн събитията в социалната мрежа са започнали на 24 ноември и ще приключат утре. Чрез видеоклипове, анкети и разговори кампанията цели да подобри информативността сред младите хора и да ограничи дискриминацията на ХИВ позитивните.



Специалистът по младежка дейност към Българския Червен кръст в Добрич Зорница Иванова сподели, че в центъра на града утре ще бъде поставена кутия. В нея ще има презервативи и кодове, които чрез мобилните устройства ще препращат към събитията, проведени в социалните мрежи от младите доброволци до този момент. От БМЧК в Добрич и Силистра са подготвили видеоклип, който ще публикуват на 1 декември. В него те ще покажат на виртуалната публика как може да обичат безопасно. Освен това доброволците целят да припомнят, че целувките и прегръдките с ХИВ позитивни хора не са заразни. Клипът ще бъде качен в 10 часа в YouTube канала на Българския младежки Червен кръст, както и в останалите социални мрежи на организацията. 

Зорница Иванова посочи, че счита за успешна съвместната кампания „Пази ме, ако ме обичаш“ с младежките от Силистра. Тя е пожънала успехи, въпреки различния формат на провеждането й заради Ковид-19.  

"Винаги кампаниите ни са били за Добрич, а сега е една идея по-мащабно. За първи път организираме съвместна междуобластна кампания със Силистра. Те също пожънаха успех с техните граждани", каза още тя.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към Регионалната здравна инспекция в Добрич.