Доц. Кунчев: При ефект от мерките след 21 декември ще се облекчат първо градини, ясли и училища

Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, макар България да не е все още на нивата на Белгия, Чехия и Люксембург.

Доц. Кунчев: При ефект от мерките след 21 декември ще се облекчат първо градини, ясли и училища

Това заяви пред NOVA главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, който обясни, че целта на по-строгите мерки, влизащи в сила от тази вечер до 21 декември, е да прекратят тренда за увеличаващи се болни и да преминем по-леко през това. При ефект от мерките ще бъдат разхлабвани постепенно, но категорично няма да отпаднат. 


„Важно е сега спазването на тези нови мерки. Идеята ни е да успеем да дадем на хората едни нормални празнични дни“, подчерта той.

Доц. Кунчев обясни и уточни, че ако през следващите седмици се отчетат положителни резултати от мерките и се види ефект, на 21 декември ще започне постепенното им разхлабване, но те категорично няма да отпаднат. "Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас ", каза още експертът и посочи:

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза специалистът.

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни още той.

„Здравната ни система лекува 6600 души в момента и изписва между 1000 и 2000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи. Много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза доц. Кунчев. 

На въпрос за антигенните и PCR тестове и това, че в последно време повечето хора си правят основно антигенни, но те не влизат в статистиката, експертът обясни:

„От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста“, допълни той. 

Той изрази убеждение, че SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина ше се узаконят. 

Доц. Кунчев каза, че днес ще се срещне с ръководството на РЗИ-Пловдив, за да обсъдят ситуацията с болница „Свети Мина”, след като стана ясно, че пловдивската общинска болница не може да функционира като COVID-болница заради липсата на техническа и финансова обезпеченост. Със заповед на Регионалната здравна инспекция преструктурирането ѝ е преустановено и вместо със 137 легла тя ще разполага само с 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.