Уди Кълвача става на 80 години

Любимият анимационен герой се появява за пръв път на екран на днешния ден преди 80 години

Уди Кълвача става на 80 години

Един от най-любимите анимационни герои – Уди Кълвача (Woody Woodpecker) прави екранен дебют на днешния ден – 25 ноември, през 1940 г. с филма „Knock Knock”. Историята на Уди е впечатляваща. През 1940 г. Уолтър Ланц се жени за актрисата Грейс Стафорд. Докато двамата прекарвали медения си месец чули отчетливо и продължително тропане по покрива на къщата им. Тогава Грейс, вдъхновена от шума, предложила да използват кълвача като анимационен герой. Ланц бил откровено скептичен към подобна идея, но склонил и уважил мнението на младата си съпруга.



За пръв път показал досадника във филма за Анди Панда „Чук, чук” („Knock Knock”). Доста нахален, кълвачът приличал на ранния паток Дъфи Дък и татко Ланц толкова го заобичал, че решил да му посвети самостоятелен тв сериал.

В първите три мултфилмчета Уди говорел с гласа на невероятния Мел Бланк. По-късно обаче се наложило да заменят актьора с Бен Хардуей, който дотогава съчинявал смешки за различни киносценарии (включително за „Knock Knock”). Въпреки това, известно време Ланц продължил да използва характерния смях на Бланк.

През 1948 г. "The Woody Woodpecker Song”(„Песента на Уди Кълвача”), изпълнена от Глория Ууд и Хари Бабит, е номинирана за „Оскар”, но радостта е помрачена – Мел Бланк предявил иск към Ланц за половин милион долара за това, че е използвал без разрешение записи с неговия смях. Съдът решил в полза на Ланц. Макар спечелил делото, той уредил сметките си с Бланк, като му изплатил известна сума и започнал да търси нов глас за Уди Кълвача.

През 1950-а Ланц решил да направи анонимно прослушване. В началото любимата му Грейс предложила себе си за ролята, но той отказал – все пак Уди е от мъжки пол. Ала Грейс, тайно от половинката си, изпратила свой запис за участие в прослушването и Ланц, без да подозира задкулисния й план, взел, че харесал точно нейния глас. Така Грейс Стафорд озвучавала Уди чак до последния филм за досадния кълвач през 1972 г.

В началото името на Грейс не било изписвано в титрите на филимите. Според нея, ако децата разберели, че любимият им Уди Кълвача говири с женски глас, щели да бъдат разочаровани. Минало обаче време и тя започнала да изпитва толкова голямо удоволствие от това занимание, че позволила името й да присъства във финалните надписи.

В нейната версия кълвачът е малко по-дружелюбен в сравнение с откачения Уди от 40-те години. Художниците от „Walter Lantz Productions” специално променили и характера на персонажа, като се съобразили в характерните особености на милата Грейс. 

Източник: afish.bg