Битката за отмяна на Закона за запрещение на фондация „Николай Чудотворец“ продължава

Хората под запрещение живеят като в затвор, лишени са от граждански права, не съществуват като граждани на Република България, категорична е Мария Методиева, председател на фондация "Николай Чудотворец".

Битката за отмяна на Закона за запрещение на фондация „Николай Чудотворец“ продължава

По думите й да си под запрещение означава всичко, което правиш, да зависи от един настойник. Проблемът се появява тогава, когато родителите ги няма и настойник става друго лице.


„Ако настойникът е загрижено лице, каквито са родителите на хората с проблеми, то тогава е добре. Но когато родителите ги няма, тогава идват проблемите. Никой не може да гарантира правата на хора, които са например с психични проблеми или умствено изоставане. Какво ще се случи с тях, ако са сами, ако те не са подготвени за самостоятелен живот“, заяви Мария Методиева и уточни, че хората под запрещение имат нужда от подкрепа, а не от отнемане на всичките им права. 

Преди осем години тя започва да работи по това Законът за запрещението да бъде променен. Той е от 1949 година и се отнася до хората с вродени интелектуални затруднения и към тези, които са ги придобили през живота си. Под запрещение в страната са поставени около 7 000 души. По думите на Мария Методиева точен регистър няма, но това е бройката на хората по домовете, тези с психични диагнози и умствено изоставане. 

„Реално на практика хората под запрещение продължават да живеят като в затвор. Никой не им обръща внимание, никой не ги поглежда, реално те не съществуват. Искаме да бъдат променени мерките за подкрепа, така че те да могат да функционират нормално“, каза Мария Методиева. 

За да бъде насочено общественото внимание върху Закона за запрещението, от социалното предприятие „Чудната градина“ в Добрич стартират национална онлайн кампания. Тя ще започне на 23 ноември, понеделник. Целта на инициативата е да се въведе ново мислене по отношение на мярката поставяне под запрещение. 

Лица със специални потребности се трудят в „Чудната градина“, където с любов отглеждат всички растения и с труд заработват заплатата си. За мащабната кампания с младежите от социалното предприятие са направени професионални видеоклипове. Една от целите е да се покаже на обществото, че те могат да вземат решения в собствения си живот, след като адекватно вземат решения в трудовия си процес. 

Видеоклиповете активно ще бъдат разпространени в социалната мрежа, за да достигнат до повече хора. В публикуването ще се включат и от Българския център за нестопанско право. Призивът ще бъде насочен към обществото, което да окаже своята подкрепа във виртуалното пространство.

„Направихме кампанията изключително подготвено с професионални снимачни екипи, които снимаха голяма част от младежите ни във видеа, които ще видите скоро, снимки и много рекламни материали, които ще текат онлайн. Надяваме се тези видеа да бъдат много споделяни. Ще използваме всички механизми на фейсбук, за да достигнат до повече хора, защото са изключително въздействащи“, обясни Мария Методиева. 

Тя коментира, че в социалното предприятие „Чудната градина“ труд полагат трима души със свалени запрещения.

 „Със свалени запрещения в „Чудната градина“ работят трима души“, аз ги познавам отпреди години, знам какви бяха, откъде тръгнаха и докъде стигнаха. Те тепърва ще се развиват повече и повече. Ако говоря за по-високо функциониращи хора, ако при тях напредъкът е толкова ясен, такъв би бил и за другите“, каза още председателят на фондация "Николай Чудотворец". 

В заключение тя посочи, че спечелените дела за отмяна на запрещение по отношение на хората с интелектуални затруднения в страната са само седем. Някои са с частична отмяна, от пълно към частично запрещение. 

„Това е прецедент, още повече, че шест от тях отмени Окръжният съд в Добрич, което все още се разглежда от студентите по право и сме пример. Показахме, че хората с отменени запрещения могат да функционират абсолютно по начин, по който функционират всички. Това го показваме и в „Чудната градина“ всеки ден. Тези трима души, които са в „Чудната градина“, ако бяха още под запрещение, те нямаше да работят, а да гледат целия процес от оградата“, каза Мария Методиева.