Ученици от СУ "П. Р. Славейков" в Добрич събраха рецептите на своя патрон в готварска книга

Учениците от петте паралелки на втори клас в СУ "П. Р. Славейков" преписаха рецептите на своя патрон, който е автор на първата в България готварска книга. Малчуганите подариха изданието на своето любимо училище.

Ученици от СУ "П. Р. Славейков" в Добрич събраха рецептите на своя патрон в готварска книга

Проявата е по повод 110-годишния юбилей на училището, който днес празнуват всички настоящи и бивши славейковци.


Класните ръководители на второкласниците Яна Колева, Веселина Герова, Ивалина Костадинова,  Галина Полименова и Яна Господинова издириха и събраха кулинарните шедьоври на Дядо Славейков. В преписването се включиха всички ученици, а специална комисия избра най-красивите да бъдат включени в книгата.

Сборникът „Готварската книга на Дядо Славейков“ е писана десетилетие преди Освобождението в Цариград и препрати второкласниците към времена, когато продуктите са били винаги пресни, а храната се е приготвяла с търпение и за добро настроение. Петко Славейков отделя специално внимание на чорбите, кебапите, яхниите, кюфтетата, ястията в тава, ястията от тесто, кадаифите, халвите, долмите /сарми/ със зехтин и масло, пилафите, шербетите. Децата признават, че са изпаднали в истински шок, сблъсквайки се с непонятните готварски понятия от времето на Дядо Славейков, но пък са вложили сърце и душа в преписването на рецептите му.

Представител на всеки клас присъства на тържественото връчване на готварската книга на директора Георги Георгиев, който не скри приятната си изненада от подаръка и увери второкласниците, че както готварската книга на Дядо Славейков е първата в България, така и тяхната преписана книга с негови рецепти е първата по рода си, която ще остане увековечена за бъдещите поколения и ще се съхранява в библиотеката на училището.