Кристияна Донева: Изрисувала съм хиляди камъчета, а доволните клиенти ме карат да продължа напред

Кристияна Донева от Добрич е млада майка, съпруга и невероятно талантлив худочник. Криси рисува върху морски камъчета, а нейните творения красят домовете на хиляди клиенти, не само в Добрич, но в цялата страна, дори в чужбина.

Кристияна Донева: Изрисувала съм хиляди камъчета, а доволните клиенти ме карат да продължа напред

Започва да се занимава с това иновативно изкуство преди малко повече от три години. Идеята й хрумва най-неочаквано, докато се разхожда по морския бряг, на плаж, където има почти и само камъни. Чуди се какво би било, ако тези безцветни камъчета са шарени. Избира си един голям, с неправилна форма и го отнася у дома. Изрисува го с голямо вълнение, а той и до днес краси дома й. 




Криси, представи се с някоко думи

Казвам се Кристияна Дичева Донева, на 29 години, майка съм на 2-годишна дъщеричка. Работя по моите шарени камъчета вкъщи. Рисувам вече повече от три години. 

Разкажи за началото - как реши да се занимаваш с рисуване върху морски камъчета? Откъде дойде идеята и кога изрисува първото си камъче?

Всичко започна на шега. Започнах да рисувам първо за себе си, беше ме срам да ги показвам, освен на няколко мои приятелки, които пък ми вдъхнаха увереност, че мога да се занимавам с това и професионално. Направих си страничка във фейсбук, която бързо доби популярност. Оказа се, че повечето ми клиенти не са дори от Добрич, а от цяла България, дори и чужбина. Затова и избрах името Шарено камъче/ Art’s stone. Като виждам, че имам над 16 000 последователи във Фейсбук, се чувствам щастлива. Често клиентите се свързват с мен, след като са получили камъчетата и споделят колко са очаровани и доволни от резултата, което ме радва и кара да продължа да се занимавам с това.


Сама ли събираш камъчетата и какви бои използваш? Какъв точно е процесът на рисуване?

Да си призная, благодарна съм на съпруга ми, който много ми помага. Разхождаме се заедно по плажа, аз си избирам малки камъчета, а с негова помощ ги отнасям у дома. Избирам внимателно  камъчето, защото си представям за коя задача би могло да ми помогне.

Ползвам обикновенни акрилни бои, които са абсолютно безвредни, дори за малки деца. Първо почиствам камъчето с мека кърпа, ако има нужда, после с молив контурирам картинката директно върху него.  Оцветявам с боички, а преди да лакирам камъчето, винаги го показвам на клиента за последно одобрение. 


Работата ти е уникална! Разкажи за предпочитанията на клиентите? 

Имам много клиенти, които поръчват шарени камъчета като подарък. Често те носят сантиментална стойност. Изписвам и пожелания за рождени дни и други поводи, освен самата рисунка. Получавала съм поръчки за комплект камъчета като подарък за моминско парти, например. Най-голямата ми поръчка беше на дама, на която предстоеше среща на випуска, а тя искаше да изненада всички и се наложи да изрисувам  130 камъчета. 

В „каталога“ ми са попадали камъчета-пъзели, камъчета-магнити, малки пана. Често рисувам анимационни герои. Те се оказаха най-предпочитани. 

Предполагам, с настъпването на Коледните и Новогодишни празници, при теб идват все повече тематични желания. Така ли е?

Да, така е. Вече започнах работа на тази тематика. Изрисувала съм образи на Дядо Коледа, елени, снежен човек, пингвин. Тези малки подаръчета се превръщат в малък сантимент. Често имам обратна връзка с клиентите и те споделят, че са доставили огромна радост на своите близки. Техните думи ми носят наистина голямо удовлетворение и ме карат да продължа напред. 


Смяташ ли да разшириш асортимента и освен по камъчета да рисуваш и върху друго?

Рисувала съм и върху мидички и рапанчета. Започнах първо с камъчето - то ми остава сантиментално, среща се по-рядко, оригинално е. За себе си съм рисувала върху много повърхности, но на този етап професионално мисля да ползвам само камъчета. 

Имала ли си задача от клиент, която да се оказа предизвикателство за теб?

Не бих казала. Рисувам от много години и за мен не проблем да пресъздада всеки желан от клиента образ. 

Какви са твоите планове за бъдещето в професионална насока?

Имам една мечта – да си отворя собствено арт студио, в което да рисувам и предлагам шарените си камъчета. Предвид ситуацията в момента, предпочитам да изчакам, но съм убедена, че един ден, когато животът тръгне постарому, ще постигна целта си.


Автор: Стефка Маринова