Почетно шествие в Добрич на Архангелова Задушница

На Архангелова Задушница, която е на 7 ноември, ден преди празника Архангеловден, Регионалният исторически музей, Община Добрич и Регионалният клуб „46-ти пехотен добрички полк” към Националното дружество "Традиция" организират почетно шествие в памет на загиналите, погребани във Военно гробище - музей в Добрич.

Почетно шествие в Добрич на Архангелова Задушница

“Нашето военно гробище е свързано с участието на България в Първата световна война и по-специално с боевете край град Добрич от 5, 6 и 7 септември 1916 година, влезли в историята като Добричка епопея. След приключването на боевете на нашето военно гробище са погребани падналите от двете воюващи страни, погребенията продължават и след това. Тук са погребани и от други сражения на Добруджанския фронт в периода септември 1916 година до средата на 1917 годинa. Самият военен ритуал, който се извършва на Мъжка Задушница, датира от 1924 година в България. Тогава обаче в този период – от 19-та до 40 година южна Добруджа е под румънска власт, на територията на Румъния и този ритуал по разбираеми причини не е бил правен на нашето военно гробище. След възвръщането на южна Добруджа към пределите на България този военен ритуали религиозен започва да се прави и на нашето Военно гробище. Това е в периода от 1940 до 1945 година добричкото гражданство на Архангелова задушница е посещавало Военното гробище, извършвали са военни ритуали в памет на загиналите и погребаните на неговата територия”, разказа пред Добрич онлайн уредникът в отдел „Нова и най-нова история” към Регионалния исторически музей в Добрич Живко Марков. 



 По времето на социализма е прекъсната тази практика, като през 2004 година военният ритуал е възстановен. 

„Възстановихме военния ритуал и панихидите, които извършваме точно на тази дата – на мъжката Задушница. С това шествие ще възстановим една традиция, която датира от септември 1917 година. То е било посветено на годишнината от Добричката епопея. Тогава се извършва служба в църквата „Свети Георги”  и след приключването на службата, това става на 4 септември 1917 година, населението прави това шествие до Военното гробище. Тази година ние ще го повторим, като замисъла е това шествие да стане традиционно и догодина да го правим на самата дата – на 7 септември, когато се чества годишнината от Добричката епопея”, допълни Живко Марков. 

На територията на военното гробище има близо 500 надгробия и в събота на всяко от тях ще бъде поставено цвете в памет на загиналите. Закупуването на цветята е с помощта на Ротари клуб – Добрич. 

На Архангелова задушница ще бъде отслужена обща заупокойна молитва в храм  „Св. Георги“ в 9:00 часа, а след това паметта на загиналите ще бъде почетена с шествие, което ще приключи във Военното гробище музей. Там ще бъдат положени цветя на гробовете на героите, загинали за свободата на България.