Районият съд в Добрич популяризира дейността си с презентация, публикувана на сайта на институцията

Районен съд – Добрич кани гражданите да се запознаят с дейността му чрез презентация, публикувана на сайта на институцията.

Районият съд в Добрич популяризира дейността си с презентация, публикувана на сайта на институцията

Презентацията е подготвена по повод обявения за днес Ден на отворените врати и дава информация за видовете дела, разглеждани в институцията, и предлаганите съдебно-административни услуги. Показана е съдебна зала, новоизграденият център по медиация, както и обособената „синя стая“ за щадящо изслушване на деца. Представени са информационният център, различните служби и деловодства. Районният съд е избрал този подход за популяризиране на дейността си заради усложняващата се епидемична обстановка.


В презентацията е отчетена и работата на съда по образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира с активното и безвъзмездно участие на съдии и съдебни служители. През учебната 2019/2020г. в обучението са включени възпитаници на три учебни заведения - Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Георги Павлов“, Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ и Частно основно училище „Мария Монтесори“.

Наред с организираните уроци на правна тематика, в рамките на образователната инициатива са подготвени и два симулирани съдебни процеса. Възпитаници на училище „Мария Монтесори“ участват в „съдебен процес“ по сюжета на българска приказка, а ученици от ветеринарната гимназия пресъздават гражданско дело по действителен съдебен казус. Представянето на симулираните процеси беше планирано за Деня на отворените врати. Заради ковид кризата обаче те ще бъдат показани на по-късен етап, на територията на учебните заведения.

За Деня на отворените врати в районния съд е подредена изложба с детски рисунки на тема „Правосъдие“. Творбите са дело на ученици от училище „Мария Монтесори“. Авторите на най-добрите рисунки ще получат награди, които ще им бъдат връчени на място в училището от председателя на Районния съд съдия Анна Великова и съдебния администратор  Албена Димитрова.

Детските рисунки също са включени в презентацията, подготвена за Деня на отворени врати в Районен съд - Добрич.

С работата на съда в Добрич можете да се запознаете тук.