Най-тежката мярка „Задържане под стража” ще искат за тунизиеца, предизвикал катастрофа в Добрич

Мъжът с тунизийски паспорт, който предизвика катастрофа по бул. „Добруджа” в Добрич, ще бъде обвинен в две престъпления - преминаване на границата без разрешение на надлежните органи на властта и хулиганство с особена дързост, като е попречено на служителите на Гранична полиция да свършат задълженията си във връзка с проверката на лицето и автомобила, преминаващ през границата на страната. Това съобщи на брифинг днес районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

Най-тежката мярка „Задържане под стража” ще искат за тунизиеца, предизвикал катастрофа в Добрич

Около 12:15 часа през ГКПП – Кардам е преминал тунизийски гражданин с лекия си автомобил, който не е спрял за проверка, преминал е през бариерата и е продължил в посока град Добрич. По думите на окръжния прокурор Радослав Бухчев лицето е задържано и е образувано досъдебно производство. 



Началникът на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР - Добрич гл. инсп. Жулиян Минев добави, че незабавно след като е бил получен сигнал за издирването на автомобила със швейцарска регистрация, са били предприети заградителни мероприятия. „Бяха сложени КПП-та на всички изходи на областния град и вътре в самия него. Автомобилът беше засечен от автопатрул, последван и съответно засечен по бул. Добруджа. Веднага беше организирано блокиране на движението”, каза той. По думите му на кръстовището с бул. „25 септември” мъжът е преминал  на червен сигнал на светофара и се е блъснал в паркиран от дясно на посоката му на движение, паркиран лек автомобил „БМВ Х5”, от удара се отклонил в ляво и се ударил в предпазните бариери на разделителната ивица. След пътното произшествие водачът слязъл от автомобила и побягнал към пешеходната зона на Добрич, като е бил настигнат и задържан. 

Разследването се ръководи и наблюдава от Районната прокуратура в Генерал Тошево. 

„Досъдебното производство е образувано за две престъпления по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс за преминаване на границата без разрешение на надлежните органи на властта, макар и през определените за това места и по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс  - хулиганство с особена дързост, като е попречено съответно на служителите на Гранична полиция да свършат задълженията си във връзка с проверката на лицето и автомобила, преминаващ през границата на страната”, заяви регионалният прокурор в Генерал Тошево Йорданка Чанева.  По думите й към момента мъжът е задържан до 72 часа, с оглед осигуряването му пред съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. 

По делото има данни, че тунизийският гражданин е с фалшив паспорт и е обявен за международно издирване във Франция. Той е се търси за извършено тежко престъпление. 

Мъжът е отказал е да дава обяснения, но се е признал виновен и е поискал да сключи споразумение с прокуратурата. Това, което е обяснил, е че минал по този начин през бариерата, защото не е имал лична карта или европейски документ.