Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в град Добрич

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в град Добрич.

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в град Добрич

Във връзка с инициативата ще се проведе работната среща в Добрич на 26 октомври от 10 до 12.15 часа в Голямата зала на Зеленото училище в Центъра за защита на природата и животните. В допълнение, в следобедните часове на същия ден ще се проведат доброволчески акции за подобряване на градската среда, в която ще се включат, както жители на града, така и служители на Община Добрич.  


Доброволческото събитие е насрочено на 25 октомври от 14.00 часа пред  Кръглата сграда на пауните и фазаните.  Входът за доброволци е безплатен.    

По време на работните срещи в общините, ще се разглеждат възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. 

Ще се дискутира и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план, 75% от хората в света нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

До 2030 година се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Хората масово се местят в градовете, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. Така градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света. 

В рамките на кампанията, българският клон на организацията – Хабитат България – продължава своята успешна серия от срещи с общини и университети, в които акцент са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.