Към 2100 г. населението на Земята ще достигне 15 млрд. души

Планетата е застрашена от катастрофа, предупреждава Организацията на обединените нации.

Към 2100 г. населението на Земята ще достигне 15 млрд. души
Към 2100 г. населението на Земята ще достигне 15 млрд. души и планетата е застрашена от катастрофа, предупреждава Организацията на обединените нации (ООН).

Към края на този век земното население ще се увеличи повече от два пъти в сравнение с 2011 г. и ще достигне 15 млрд. души, посочва в свой доклад световната организация.

Това значително надхвърля предишните оценки за възможния ръст на населението, пише в. "Гардиън". Основавайки се на показателя за прираста, експертите очакваха към 2100 г. земляните да стигнат 10 милиарда. Сега населението на планетата наближава 7 милиарда души.

Нашата планета върви към катастрофа, която ще бъде предизвикана от нарастване на числеността на населението, изменението на климата и недостига на петрол. Фактически земното кълбо няма да издържи и 7 млрд. души, е заявил за вестника експертът по проблемите на прираста на населението Роджър Мартин.

От 1960 г. досега жителите на Земята се увеличиха два пъти. Това се дължи на високата раждаемост в Африка, Азия и Латинска Америка, на увеличаването на продължителността на живота, свързано с подобряването на качеството на медицинските услуги и на съкращаване на смъртността при новородените.