Създават първата винарска изба в община Добричка

Проектът „Закупуване на оборудване за винарска изба в с. Стожер, община Добричка“ ще се реализира чрез Стратегията на Местната инициативна група „Добричка“.

Създават първата винарска изба в община Добричка

Инвестициите са на стойност 199 925,90 лв. без ДДС, от които 99 962,95 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони 2014-202 г., по подмярка 19.2-4.2 “Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти“ от Стратегията на МИГ „Добричка“ за периода 2016-2020 г. Срокът за изпълнението на договора е 24 месеца, до 23.09.2022 г.



По проекта ще бъде закупено оборудване за винарска изба, в която кандидатът ще преработва изцяло собствена продукция от грозде, като е планирано капацитетът за преработка на входяща суровина да е 35 000 кг. В резултат на това ще се произвежда над 20 тона вино (предимно бяло и розе), което ще бъде реализирано на пазара в бутилки и кутии.

Технологичното оборудване включва ферментатори за бяло и червено грозде, резервоари за ферментация и съхранение, гроздоронкачка с мелачка, пълначна и етикетираща машина, хладилна инсталация и друго оборудване. Ще бъде оборудвана и лаборатория с апарати за определяне на летливи и титруеми киселини и за съдържанието на серен диоксид.

С реализацията на проекта „Закупуване на оборудване за винарска изба в с. Стожер, общ. Добричка“, добруджанската фирма не само ще създаде собствена винарска изба, но и ще разнообрази гамата си от предлагани продукти и ще повиши конкурентоспособността си.