Как да съхраните кореноплодите за по-дълго време

Продължителността на съхранение на кореноплодните култури в значителна степен зависи от условията на отглеждани и сортовете.

Как да съхраните кореноплодите за по-дълго време

За продължително съхранение трябва да избирате кореноплоди от среднокъсните и късните сортове, но преди всичко трябва да ги слагате за съхранение внимателно почистени, без зелени листа, като ги просушите леко на слънце.



Най-благоприятните условия за съхранение на морковите, например, са температура 1-2 градуса и 85-90% влажност. Морковите могат да презимуват като картофите в специални дървени сандъчета, посипани със стърготини, листа арония или пясък. Размерът на съндъчето трябва да е малък – идеално е, ако в него се събират не повече от 15 кг моркови.

Съществува още един начин за продължително съхранение на морковите, който заслужено се смята за най-ефективен, но в същото време е много трудоемък – в глина. Вземете 10-литрова кофа, наполовина я напълнете с глина, влейте в нея 4,5 л вода, добре разбъркайте и оставете за 12 часа. След това добавете догоре вода и отново разбъркайте, като оставите сместа за денонощие. В резултат на всички манипулации глината в кофата трябва да стане като сметана.

След това вземете дървено сандъче, застелете го с найлон, сложете там няколко реда моркови, залейте ги с глина. Глината консервира морковите, благодарение на което кореноплодите лесно се съхраняват до следващата реколта без да губят своите вкусови качества и външен вид.

Ако сте прибрали цвекло, то тогава осигурете му температура около 2-3 градуса при влажност на въздуха около 85-95%. Преди да приберете цвеклото за съхранение, трябва да го почистите добре от остатъците почва. Не трябва да използвате нож или да почуквате кореноплодите един в друг. Острите предмети и ударите могат да повредят кожицата и дори да не забелязвате раничката, след време цвеклото ще се развали. След това почистите листата и дръжките, като оставите само 2 см от тях. Просушете кореноплодите 2 дни на сянка и вятър.

Съхранявайте цвеклото в сандъчета по не повече от 20 кг. Ако в мазето ви е прекалено влажно, цвеклото, както и морковите и картофите, трябва да се посипят със стърготини, сол или листа от калина. Цвеклото се запазва отлично, ако го насипете в съд с пясък и вар. Така няма да се разпространяват много бактерии, които са предизвикат болести. Само преди употреба на цвеклото ще трябва да го миете по-внимателно от обикновено. За приготвянето на пясъка смесете 200 г суха вар с 10 кг пясък.