Иво Деспов: Здравословният начин на живот предопределя едно по-добро здраве и развитие в бъдеще

Професионалният фитнес инструктор и специалист по здравословно хранене Иво Деспов беше гост на неформално обучение, посветено на Световния ден на храната в Младежкия център „Захари Стоянов” в Добрич. Той даде на участниците ценни съвети за здравословен начин на живот.

Иво Деспов: Здравословният начин на живот предопределя едно по-добро здраве и развитие в бъдеще

Децата и младежите имаха възможността да получат отговор на въпросите си, свързани с храненето, движението и други актуални теми. 



Иво Деспов се занимава със спорт и изобщо здравословен начин на живот от много години и според него това е изключително важно за хората във всякакви възрасти. 

„Ако не сте здрави, без значение на каква възраст сте, цялото ви съзнание ще е ангажирано как да се откопчите, как да избягате  от болестта и да се излекувате. След като цялото ви внимание е ангажирано с този здравословен проблем, лек или по-сериозен, вие преставате да мислите за собственото си развитие в бъдеще. Няма как да се концентрирате в училище, в работата си, дори и в добре изградено семейство, когато сте болни. Затова е толкова важно от сега да мислите в бъдеще и за собственото си здраве, а здравословният начин на живот предопределя едно по-добро здраве и развитие в бъдеще”, сподели той. 

По думите му няма нищо трудно във воденето на здравословен начин на живот. Повечето хора го свързват с непрекъснати и тежки диети, но това съвсем не е така.  Здравословният начин на живот е просто да балансирате храната си, да внимавате как я приготвяте, какво количество консумирате и ежедневна физическа активност. Според Деспов негативните емоции също влияят на нашето здраве. 

„Негативните емоции оказват влияние на здравословното състояние и това означава, че не трябва човек да е напрегнат и ядосан. В основата на всички негативни емоции са завистта, злобата и алчността. Колкото по-малко сте злобни, завистливи и алчни, толкова по-добре ще се чувствате вие и няма да бъдете негативни и обременени”, сподели той. 

При храненето най-важното е как приготвяме храната и какви продукти използваме. „Няма как да си мислите, че ядете здравословно, когато похапвате сирене, пълно с палмово масло, произведено със сухо мляко и направено в посредствена фирма, която няма нито една крава. Важно е да си подбирате хубави продукти - брашна, млека и сирена, за да бъдете наясно какви продукти използвате, за да си приготвите храната.  Вторият проблем е начинът на приготвяне, няма как да правите постоянно термична обработка на всичко и да си мислите, че ядете здравословно. Избягвайте трансмазнините. Това са наситени мазнини, които са претърпели термична обработка”, посочи Иво Деспов. 

Той даде пример със свинската сланина, която е един от най-натуралните продукти. "Не казвам да ядете сланина, но едно парченце няма да ви навреди толкова, колкото ако тя е изпържена или изпечена. Тогава вече тя става канцерогенна, това е абсолютна отрова за организма. Другият пример са жълтъците на кокошите яйца. Има една статистика, че ако три месеца един човек изпива по два литра вода и изяжда пет сурови жълтъка, няма да умре нито от жажда, нито от глад. Жълтъците са толкова богати на хранителни вещества, че са изключително полезни. Те съдържат много наситени мазнини, те трябва да се консумират или сурови, или много рохки, не трябва да преминават термична обработка, защото тогава се превръщат вече във вредител. Докато белтъкът трябва задължително да бъде термично преработен, защото белтъците съдържат вещества, които не са добри за организма и забавят усвояването на белтъчини в организма, сподели фитнес инструкторът. 

Другият много важен фактор е количеството храна, както и наследствените гени. „Някои са наследили прекрасни гени, без никакво усилие всичко се случва много лесно, хапваш си каквото искаш и не напълняваш, другите наследяват малко по-кофти гени и им е много трудно, малко да се отпуснат и започват да качват килограми. Трябва да създадете база на лошия ген, той да не може да се развива”, каза още Иво Деспов. Той допълни, че човек не трябва да разчита само на гените си, защото най-добрите генетици при спортистите са и доста мързеливи и често остават посредствени. 

Физическата активност също е изключително важна за воденето на здравословен начин на живот. „Трябва да вървите, да се движите, да скачате, да играете, защото е много важно да имате разход на енергия. В момента масово вашето поколение и може би по-големите са на телефоните, на компютрите и не ги интересуват нито спортни занимания, нито колелета, а това не е добре. Дори да не искате да спортувате ходете пеша и се движете се. Много внимавайте как ще се храните и колко активни ще бъдете физически, движете се, това е в основата на всичко”, каза в заключение специалистът по здравословен начин на живот Иво Деспов.