Изложба от архивни снимки и документи разкрива живота на Йордан Йовков в Историческия музей на Генерал Тошево

В Историческия музей в Генерал Тошево официално са открили фотодокументалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“, съобщават от местната администрация.

Изложба от архивни снимки и документи разкрива живота на Йордан Йовков в Историческия музей на Генерал Тошево

Експозицията е създадена от Държавната дирекция „Архиви“ със съдействието на Регионалния исторически музей в Добрич и Курортния комплекс „Албена“. Художник е Илия Вълчев.



Гостуващата изложба представя една част от постъпилите в Централния държавен архив и намиращите се в други български архиви материали за Йордан Йовков. Тя разказва както за живота на писателя, така също за въздействието на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му. Мобилната изложба показва картички, снимки, спомени, ръкописи на разкази, романи и драми, както и програми и афиши от театрални постановки по Йовкови произведения. Интерес предизвикат и биографичните щрихи от живота на писателя: кръщелно свидетелство, писмо на Йордан Йовков до Деспина за годежа им от септември 1918 година, писмо от Министерство на външните работи и изповеданията до Българската легация в Букурещ за назначаването на писателя за редовен сътрудник по печата, много фотоси на книги с посвещения – от Кирил Христов, Светослав Минков, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна. Експозицията беше открита от Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметника “Йордан Йовков” в Добрич, а специален музикален поздрав за гостите отправи една от възпитаничките на Веселина Куцарова, вокален педагог към ЦПЛР – Център за работа с деца.Откриването на фотодокументалната изложба съвпада с провеждащата се Национална научна конференция на тема „(Не)познатият Йовков“ с представители на академичната и научна общност от цялата страна, които също имаха възможността да се насладят на експозицията в града ни. След това гостите се отправиха към село Красен, където разгледаха старото училище, в което е преподавал Йордан Йовков и музейната сбирка, посветена на Певеца на Добруджа.

Програмата на конференцията включва доклади на проф. Михаил Неделчев, проф. д.ф.н. Виолета Русева, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д.н. Венцислав Димов, СУ „Св. Климент Охридски“, Десислава Маркова от Исторически музей – Тутракан, Д-р Кремена Митева, Регионален исторически музей – Добрич, проф. Анчо Калоянов, Велико Търново и други.

Изложбата в Историческия музей в Генерал Тошево може да бъде разгледана от всеки до края на месец октомври.