МТСП: Паричните помощи за хората с увреждания без индивидуална оценка

Социалното министерство предлага от началото на следващата година да отпадне индивидуалната оценка на хората с увреждания, като условие за получаване на парични помощи и подкрепящи мерки.

МТСП: Паричните помощи за хората с увреждания без индивидуална оценка

Целта е да се намали административната тежест за над 600 000 души и да се разтовари работата на социалните служби.


С публикуваните за обществено обсъждане промени хората с трайни увреждания ще получават месечните си помощи или целевите за помощни средства, медицински изделия или за балнеолечение и рехабилитация, без да преминават през сега задължителната и въведена през 2019 г. индивидуална оценка от Агенцията за социално подпомагане.

В момента изготвянето на индивидуалната оценка отнема до 2 месеца след подаване на заявлението. Ако предложенията се приемат, помощните средства също ще се предоставят само на базата на медицински документ, издаден от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, без да е необходима заповед от социалните служби за отпускането на целевата помощ.

Предвидено е също финансирането им да премине към системата на здравеопазването и Здравната каса, като съответно контролът ще е от здравните, а не от социалните власти.

Източник: БНР