Хлябове, изработени по макети над 200 години представят на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ днес в Добрич

Третото издание на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ се провежда днес в Добрич на площад „Свобода“.

Хлябове, изработени по макети над 200 години представят на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ днес в Добрич

Той се организира от Община Добрич, Регионалния исторически музей и Художествената галерия. Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност.




До 17 часа днес ще бъдат визуализирани отделни епохи от европейската цивилизация. Посетителите на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ ще могат да вземат участие в експерименталните работилници, които представят историята на хляба. 


Една от работилниците на фестивала представя хлябове, изработени по макети над 200 години на Димитър Маринов. Сред тях са за прощъпулник , сватбена пита, Великденски хляб, тодорови питки и содена. 


„Над 300 вида са само хлябовете за Рождество Христово и Бъдни вечер. Това са автентични хлябове, а още толкова са за Великден, за големите празници. Ние няма да спрем да се храним с хляб. Това също е начин да пренесем българските си корени, предава се ценностната система“, каза Ваня Иванова от Народното читалище „Български искрици“. 


Членове на читалището, облечени в народни носии, допринасят за автентичния дух и атмосфера. 

„Народните носии винаги са били голяма част от читалището. Винаги се опитваме да обличаме децата в народни носии, за да могат да ги усетят. Това наистина много ги мотивира да се интересуват и научават повече“, сподели Петър Коцев.


Тази година във фестивала участват с видео – рецепти и мастър клас побратимените градове на Добрич от Первомайск, Украйна и Тамбов, Нижний Новгород и Саратов Русия, които може да гледате днес във фейсбук страница в Община Добрич.