С тържествена заря-проверка в памет на падналите за свободата на Добруджа завърши празничният 25 септември в Добрич

Президентът Румен Радев прие почетния строй и отправи приветствие към жителите и гостите на Добрич по случай празника на града

С тържествена заря-проверка в памет на падналите за свободата на Добруджа завърши празничният 25 септември в Добрич


Стотици жители и гости на града се събраха в центъра на Добрич и наблюдаваха военния ритуал.  Представителните блокове на Военноморските сили на Република България се строиха на площад „Свобода” под звуците на военни маршове, изпълнени от Представителния духов оркестър. 


Сред официалните гости бяха президентът на Република България Румен Радев, кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, народните представители контраадмирал Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Даниел Петков, Йордан Йорданов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев,  командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на Общинския съвет на Добрич Мая Димитрова, представители на Министерството на отбраната и Военното окръжие в Добрич. 


"Преди 80 години в Добрич влиза свободата, на 25 септември празнува не само Добрич и Добруджа, празнува цяла България. Вярвам, че събитията от 6 септември 1885 година са равнопоставени на тези от 7 и 25 септември 1940 година. това, което свързва тези събития са малките дипломатически успехи, които България е имала. Днес честваме 80 години от връщането на Южна Добруджа към България, 80 години за историята са прашинка, но 80 години е цял един човешки живот. Това са човешки съдби, майки и бащи, баби и дядовци, деца. Вярвам, че ще положим усилия, за да отгледаме нашето бъдеще с чест, гордост и да бъдат успешни. Добрич е град на българската бойна слава! Честит празник!”, каза в тържественото си слово кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. 


Държавният глава Румен Радев прие почетния строй и отправи приветствие към жителите и гостите на града. „За мен е чест да отбележим заедно празника на Добрич и 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на родината. Тук във всеки дом, във всеки добруджански град и село е жив разказът за десетилетията на тъмнина, в които вашите предци живяха откъснати от Отечеството. Пази се родовият спомен за изкуствените граници, за забраната на българска реч, в него още отекват плачът за жертвите. Наследственото откъсване на този златен край от България не можа да го изтръгне от сърцето на българския народ. Поколения гледаха към бъдещето с искрена надежда тази чудовищна несправедливост да бъде поправена и този ден настъпи. На 7 септември 1940 година с подписването на Крайовската спогодба българската дипломация отбеляза своя триумф и даде гордост и светлина на изтощената от национални катастрофи и несправедливи клаузи на Ньойския договор българска страна. България. Дни по-късно стройните редици на гвардейския полк нахлуха в свободна Добруджа и разкъсаха символичната черна лента. Йовковата Добруджа неделима завинаги от сърцето и духа на България се завърна отново в пределите на нейните неоспорими граници и територии. Именно Добруджа е люлката на българския род и държавност, всяка стъпка тук среща нашето славно минало. Нека все така на този ден да се празнува както и преди 80 години. Вечна памет на достойните и смелите, които възвърнаха надеждата и възцариха справедливостта за всички”, каза в поздрава си към добричлии държавния глава. Той пожела на всички да са горди наследници на падналите за свободата ни, да пазят традиции, род и памет и да продължават да пишат славните страници на летописа на Добруджа. 


Празникът на Добрич завърши с почетна заря-проверка, в памет на всички, дали живота си за свободата на Добруджа, под звуците на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на България.