Вицепремиерът Красимир Каракачанов откри тазгодишното издание на кампанията „Бъди войник“ в Добрич

Вицепремиерът Красимир Каракачанов откри тазгодишното издание на кампанията „Бъди войник“ в Добрич
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е на посещение в град Добрич, той даде старт на Националната информационна кампания „Бъди войник”, която тази година започва от нашия град.


На площад „Свобода” бяха разположени щандове на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, Служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие. Присъстващите имаха възможността да получат информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Освен това в центъра на Добрич беше разположена различна военната техника, въоръжение и екипировки на Българската армия.„В последните три години в армията намалява броят на неокомплектованост, три години наред тенденцията е обърната и това става само с труд, не с викане по площадите. Само първата година – 2018-а, бяха около 156 души повече, през 2019 бяха повече, а през първите шест месеца на тази година  бяха отворени конкурси за 1200 места, а кандидатстваха 2800, средно за едно място в момента кандидатстват около 2,5 човека. Например във Военноморския флот за едно място се съревновават петима души, във ВВС около 4, в Сухопътни войски по двама, в Специалните сили всички места, които са пуснати за окомплектоване с личен състав са заети. Това става с доста труд и с подобни мероприятия като „Бъди войник”. Надявам се до края на годината да успеем да компенсираме некомплекта в Българската армия на 20-25%. Нещата се развиват позитивно и аз мисля, че кампанията „Бъди войник” дава своите положителни резултати”, заяви Красимир Каракачанов. 


На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.Освен информация в рамките на кампанията „Бъди войник” посетителите имаха възможността да се докоснат до образци на въоръжение, екипировка и техника на армията.  


Сред най-интересните оръжия бяха полуавтоматична снайперска пушка MSG-90A1, предназначена за поразяване на личен състав на открито при всевъзможна обстановка и метеорологични условия, снайперска пушка “Драгунов”, лека противотанкова гранатохвъргачка, картечница „Калашников”, пистолет „Макаров”.Военноморските сили запознаха посетителите с възможностите на водолазното оборудване и лодка тип „RHIB”.На паркинга до площада бяха разположени зенитно-ракетните комплекси „Нева“ и „Волхов“, на въоръжение във Военновъздушните сили.


С авиационен поздрав над града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.Националната информационна кампания „Бъди войник“ се провежда за втора поредна година, за да представи Българската армия пред обществото, да демонстрира авторитета и предимствата на военната професия, възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. През тази година кампанията ще обхване 17 града в страната.Целта е да се създадат положителни нагласи сред обществеността и в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+