Вицепремиерът Красимир Каракачанов откри тазгодишното издание на кампанията „Бъди войник“ в Добрич

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е на посещение в град Добрич, той даде старт на Националната информационна кампания „Бъди войник”, която тази година започва от нашия град.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов откри тазгодишното издание на кампанията „Бъди войник“ в Добрич



На площад „Свобода” бяха разположени щандове на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, Служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие. Присъстващите имаха възможността да получат информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Освен това в центъра на Добрич беше разположена различна военната техника, въоръжение и екипировки на Българската армия.


„В последните три години в армията намалява броят на неокомплектованост, три години наред тенденцията е обърната и това става само с труд, не с викане по площадите. Само първата година – 2018-а, бяха около 156 души повече, през 2019 бяха повече, а през първите шест месеца на тази година  бяха отворени конкурси за 1200 места, а кандидатстваха 2800, средно за едно място в момента кандидатстват около 2,5 човека. Например във Военноморския флот за едно място се съревновават петима души, във ВВС около 4, в Сухопътни войски по двама, в Специалните сили всички места, които са пуснати за окомплектоване с личен състав са заети. Това става с доста труд и с подобни мероприятия като „Бъди войник”. Надявам се до края на годината да успеем да компенсираме некомплекта в Българската армия на 20-25%. Нещата се развиват позитивно и аз мисля, че кампанията „Бъди войник” дава своите положителни резултати”, заяви Красимир Каракачанов. 

На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.


Освен информация в рамките на кампанията „Бъди войник” посетителите имаха възможността да се докоснат до образци на въоръжение, екипировка и техника на армията. 


 

Сред най-интересните оръжия бяха полуавтоматична снайперска пушка MSG-90A1, предназначена за поразяване на личен състав на открито при всевъзможна обстановка и метеорологични условия, снайперска пушка “Драгунов”, лека противотанкова гранатохвъргачка, картечница „Калашников”, пистолет „Макаров”.


Военноморските сили запознаха посетителите с възможностите на водолазното оборудване и лодка тип „RHIB”.


На паркинга до площада бяха разположени зенитно-ракетните комплекси „Нева“ и „Волхов“, на въоръжение във Военновъздушните сили.

С авиационен поздрав над града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.


Националната информационна кампания „Бъди войник“ се провежда за втора поредна година, за да представи Българската армия пред обществото, да демонстрира авторитета и предимствата на военната професия, възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. През тази година кампанията ще обхване 17 града в страната.


Целта е да се създадат положителни нагласи сред обществеността и в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната.