Деница Сачева в Добрич: Възможно е добавката от 50 лева към пенсиите да продължи до края на годината

Това заяви на брифинг социалния министър Деница Сачева, която е на работно посещение в Добрич днес и утре.

Деница Сачева в Добрич: Възможно е добавката от 50 лева към пенсиите да продължи до края на годината



Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира пред журналисти днес, че към момента няма решение относно увеличението и преизчисляването на пенсиите, но се обсъждат няколко варианта. Единият е добавката от 50 лева да продължи, а другият да се преизчислят пенсиите с дохода от 2015 година. По този начин ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души. „Има и предложение по линия на синдикатите, което е за преизчисляване на всички пенсии, като се промени именно индивидуалния коефициент, така че да може да се запази солидарния и справедлив модел на социалното осигуряване у нас”, заяви Сачева. 

Тя допълни, че предстои да бъде взето решение на коалиционен съвет кой модел ще бъде приложен и изрази надеждите си това да се случи до края на този месец, или най-късно в първите дни на октомври. 

„Когато говорим за преизчисляване с коефициента, решенията са точно в посока на това да се запази справедливия и солидарен модел на пенсионното осигуряване и да не се налага такъв тип решения да бъдат политически”, коментира социалния министър. 

По думите на Сачева различните варианти общо биха стрували от 1 млрд до близо 4 милиарда. „Аз предпочитам да запазим именно модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент и да продължим със споразумението, което имаме със синдикати и работодатели за Швейцарското правило”, заяви тя. 

Според нея от една страна хората трябва да бъдат  стимулирани да се осигуряват на своите реални доходи и ако има неблагополучия, които трябва да бъдат покрити, те трябва да се покрият от Социалното подпомагане, а не от Социалното осигуряване.  

„Ние сме приели вече решение на Министерски съвет за октомврийските добавки, така че за август, септември и октомври всички пенсионери получават по 50 лева. Много е възможно тази добавка да продължи и до края на годината. Така че по-скоро въпросът е преизчисляването не пенсиите, ако се вземе такова решение, то ще с приемането на бюджета за следващата година”, каза тя. 

Деница Сачева коментира още, че няма да има промени по отношение на социалните мерки и по-точно тези, свързани с родителите, които си отглеждат децата у дома заради пандемията. „Родителите, чиито деца ще бъдат спрени, защото училището е затворено, ще получат помощ от 610 лева”, сподели тя. Другата мярка е „Родители в заетост”, за която се търсят допълнително ресурси в размер на около 20 млн. лв., така че да могат да се възползват повече хора. Към момента 8000 души са наели детегледачки, които им помагат докато децата са в дистанционна форма на обучение.