Eко празник ще насърчи децата на Добрич да събират разделно и да рециклират отпадъците

Eко празник ще насърчи децата на Добрич да събират разделно и да рециклират отпадъците
На 26 септември, от 10.30 ч. на сцената в Скейтпарка в градската градина „Свети Георги“, ще се проведе детски еко празник по повод рестарта на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Организатори на събитието са община град Добрич и „ЕКОПАК България“, организацията отговорна за обсужването на цветните контейнери и рециклирането на отпадъците.


Целта на събитието е да насочи вниманието на гражданите към новата система от цветни контейнери разделно събиране на отпадъци и нейната правилна употреба. Тя оптимизира досега действащата система, като броят на площадките за разделно събиране се увеличава от 152 на 160 и се заменя от 2-цветна контейнерна на 3-цветна контейнерна система. Трицветната система е с доказана по-голяма ефективност и екологосъобразност от двуцветната:


· сини контейнери – за събиране на хартиени и картонени отпадъци от опаковки;


· жълти контейнери – за събиране на пластмасови и метални отпадъци от опаковки;


· зелени контейнери – за събиране на стъклени отпадъци от опаковки.


Анализите показват, че чрез използването на този тип система се събира по-качествен и чист отпадък, което допринася за увеличаване на разделно събираните отпадъци от опаковки и тяхното последващо рециклиране. Новите контейнери са тип „иглу“ със значително по-ограничени възможности за изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци.


Интересна музикално-артистична програма е подготвена за най-малките. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят образователното куклено шоу „Малки юначета с празни тумбачета“. Детската пиеса представя историята на три симпатични същества – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки. Приказните герои разказват на децата как да пазят природата, чрез разделно събиране на отпадъци. Програмата предвижда още невероятните изпълнители от НЧ "Добрич-2017", Студио за съвременни танци "ПАЛИТРА" и Фолклорен ансамбъл „Добруджа“.


Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца. "Нека заедно спасим природата и дадем рестарт на разделното събиране!", призовават организаторите. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+