Откриха паметна плоча на твореца Никола Богданов в Добрич

Плоча в памет на скулптора и почетен гражданин на Добрич Никола Богданов (1932-2013) беше открита днес в центъра на града. Тя е поставена на къщата, в която той е живял и творил, намираща се на ул. „Ген. Гурко” 5.

Откриха паметна плоча на твореца Никола Богданов в Добрич

Почетният знак е изграден по инициатива и с активното участие на Инициативната група "Памет за добруджанци". Събитието се състоя със съдействието на Община Добрич, Представителство на СБХ - Добрич и Дружеството на добричките художници в Добрич.



„Той беше нашият Бачо, Бачо Кольо, когато говоря за него винаги се разстройвам. Спомням си първите дни той ме водеше по главната улица, той ме водеше и искаше демокрация. Викаше ми: „Косьо, ще направя една статуя на демокрацията, измислил съм я, от бял мрамор ще я издялам, ще бъде торс на жена с крила. Ще показва красотата, мечтата и летежа на България”. Не можа да я направи, но Кольо постави кръста на мястото, където са убити от Народния съд добричлии”, спомни си със сълзи на очи Коста Коларов, който е личен приятел на Никола Богданов.

„Искам да благодаря на инициативната група „Памет за добруджанци”, която за пореден път много ясно заяви, че добруджанци трябва да помнят хората, които са живели по нашите земи и са носили Добрич и Добруджа в сърцето си. Никола Богданов си отиде, но остави след себе си много за историята. Посоката на неговото творчество е една и тя е само за развитие на нашия град и област”, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

За твореца си спомня и негова приятелка от детските години – Русинка Милчева. „Не може човек да избяга от спомените си. Особено от всичките детски дни, които съм прекарала с Никола. Бяхме съседи. Играехме на улицата. Той с тебешир ни разчертаваше игрища за футбол, за волейбол и дама. Пораснахме, завършихме гимназия. Той учи в София в Националната художествена академия. Върна се в Добрич, стана един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов секретар. Основател е на Кукления театър, там работи като сценограф 20 години. Участник е в Художествената галерия. Създаде герба на Добрич, паметници, релефи, мозайки, стенописи, керамични пана. Има защо Добрич да се гордее с него. Тази паметна плоча ще напомня за него и на тези, които не сме го познавали. Вечна да бъде паметта му!”, сподели тя. 

Никола Богданов е роден нa 12 юли 1932 г. в гр. Търговище. Средно образование завършва в гр. Добрич, а висше през 1962 г. в Художествената академия в София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност “Декоративно-монументална скулптура”. През 1967 г. става  член на секция "Скулптура" при СБХ  гр. София.От 1963 г. до 1981 г. работи като  художник - проектант в Куклен театър гр. Добрич.

Той е една от ярките творчески личности на Добрич и Добруджа - скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Н. Богданов е свързан с Художествената галерия в града от създаването й и е активен участник в набирането на художествения й фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба “Земята и хората”, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Автор е на паметника на Деспот Добротица в Каварна/1977/, На загиналите български воини 1944-1945. в с. Крушари/1988/, на релефа На Н.В. Борис ІІІ в Добрич/1992/, на бюст-паметника на Васил Левски в Добрич/1998/ и др.