Новият спектакъл на кукления театър в Добрич учи децата винаги да отстояват мечтите си и да се борят за тях

„Корабът на мечтите” на Георги Джилянов е заглавието на последната за тази година премиерна постановка на Държавния куклен театър „Дора Габе” в Добрич.

Новият спектакъл на кукления театър в Добрич учи децата винаги да отстояват мечтите си и да се борят за тях

Режисьор на спектакъла е Веселин Анев, сценографията и куклите са дело на неговата съпруга Адриана Анева, а музиката на Стоимен Стоилов. Участват Мира Демирева, Росен Радев и Иван Иванов. Тъй като представлението е богато на образи, актьорите ще се превъплъщават в по няколко герои. 



В „Корабът на мечтите” се разказва за едно хартиено корабче, направено от децата. Пуснато в една локва в гората, то започва да мечтае да стане истински кораб, да се бори с истински вълни и бури, да плава в истински океан, защото детските мечти са смели и големи. Идеята на спектакъла е, че колкото и да си мъничък и слабичък, винаги трябва да отстояваш мечтите си, да се бориш за тях, независимо, че има много хора, които ще ти попречат.  Срещу главния герой се изправя високомерието в лицето на тръстиката, прекаленото самосъжаление и отчаяние от живота в лицето на скъсаната обувка, за сметка на това корабчето среща щъркела, който е носител на опознаването на света, на пътуването. Той му помага да се превърне в голям океански кораб. Понякога моряците могат да го видят в облаците, нашето корабче се превръща в кораба на мечтите, за да може да ги отстоява. 

„Ако доктора дава лекарството на детето и му казва, че ще горчи, но трябва да го изпие, за да оздравее. Така и ние му даваме нашето лекарство, но с лъжичка мед, така че то даже да не разбере, че го е взело. Спектакълът е облечен в хумор, има интересно осветление, светлинни и дим ефекти, има всички компоненти, които правят случката просто забавна”, сподели  режисьорът Веселин Анев. 

Спектакълът „Корабът на мечтите” ще бъде представен на 23 септември от 18 часа в сградата на ДКТ "Дора Габе".