Мая Манолова: Работниците от мина "Оброчище" ще могат да си вземат заплатите до края на октомври

Във връзка с казуса с неизплатените заплати на работниците от мина „Оброчище“, бившият омбудсман на България и председател на гражданската платформа „Изправи се. БГ” Мая Манолова заяви, че част от кредиторите не са успели да внесат разноските по делото за обявяване на несъстоятелността на мината.

Мая Манолова: Работниците от мина "Оброчище" ще могат да си вземат заплатите до края на октомври

„Това е една от най-трудните битки за права на работници. Аз съм идвала тук много пъти, още когато се бореха за синдикални права, за почивка, за храна и изобщо за всичко, на което има право един български работник. Имах кауза по пенсионирането на миньорите, която приключи успешно, приет е Закон за подобни работници, които при фалит на дадено предприятие, да си получат средствата от Фонда за гарантиране на вземанията”, заяви Манолова. 



След като Инспекцията по труда е подала искова молба за започване на процедура по несъстоятелност, се е появило поредното предизвикателство  - ръководството на мината е отказало достъп до документите, които удостоверят размера на дължимите суми. 

„Оказа се, че назначеният синдик не може да се справи и една от причините е фактът, че кредиторите на мангановата мина не са внесли разноските по несъстоятелността”, допълни Мая Манолова.  Най-големият кредитор е НАП, който има да получава над 5 млн. лева, но към момента не е внесъл вноската си към Окръжния съд. 

Мината има нов синдик, осигурени са повечето от необходимите документи и работниците ще могат да си получат дължимите суми в края на октомври или през ноември, каза Манолова.