Жулиян Минев: Изпращаме едно тежко лято с голям ръст на тежките пътни произшествия

„За съжаление, изпращаме едно тежко лято в сравнение с предходни години, с доста голям ръст на тежките произшествия през летните месеци и последиците от тях - загинали и ранени, от които има и деца. Това заяви на брифинг днес началникът на отдел „Пътна полиция“ гл. инспектор Жулиян Минев.

Жулиян Минев: Изпращаме едно тежко лято с голям ръст на тежките пътни произшествия

За периода от 1 юни до 31 август тази година в тежки пътни произшествия има загинали две деца и пет ранени. Жертвите са на една и на 12 години. Припомняме, че те бяха пометени от лек автомобил при тежката катастрофа в село Белгун. Две деца са били ранени като пътници, едно като пешеходец и още две - като водачи на превозни средства.  


Общо за отчетния период броят на тежките произшествия е 36, с 8 загинали и 43-ма ранени. „Назад в годините мога да кажа, че не сме имали такава тежка статистика“, коментира гл. инсп. Минев. Въпреки постоянните мерки, предприети от органите на реда и засиления контрол по пътищата, на седмица в областта се констатират по 1000 и повече нарушения, които биват санкционирани. 

Само за миналата седмица 969 са установените нарушения. Съставени са 120 акта и 794 глоби по фиш. Осем водачи са установени да управляват под въздействие на алкохол, трима - под въздействие на наркотици, седем - неправоспособни. 820 са констатираните нарушения на скоростта при шофиране. С 20 по-малко са регистрираните тежки пътни произшествия, но се отчита ръст на загиналите. 31 по-малко са ранените.