Две учебни заведения в Добрич са сред училищата в страната с най-високи резултати на задължителната матура

Езиковата гимназия "Гео Милев" и Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" в Добрич са сред първите 100 училища с най-високи резултати на задължителната матура.

Две учебни заведения в Добрич са сред училищата в страната с най-високи резултати на задължителната матура

ЕГ се нарежда на 29-о място със среден успех 5.26, а броят на изпитаните е 143. Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" е на 82-ра позиция със среден успех 4.96 и пет изпитани ученици.



Всяка година хиляди ученици се явяват на изпитите от Националното външно оценяване по български език и литература и по математика, оценките от които служат за влизане в гимназия. А решението кое училище да предпочетат (ако резултатите от изпитите дават възможност за избор, разбира се) е свързано за родителите с търсенето на информация от приятели и познати, четене на интернет форуми и проверка за постиженията.

В помощ на този избор "Дневник" отново събира 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати на единствения задължителен за всички зрелостници изпит - по български език и литература. Тази година на него се явиха над 45 хиляди гимназисти. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1 000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни, а интерактивната карта по-надолу показва средните резултати по области.

Класацията е условна, доколкото показва резултатите само по един предмет - български език и литература, но не отчита постиженията на учениците в други сфери. Сравнението извън този задължителен за всички изпит обаче е трудно. От една страна, причината е, че за втория зрелостен изпит всеки абитуриент може да избере най-силната си дисциплина и представянето му значително да надвишава нивото му по останалите предмети. От друга страна, на втория изпит се явяват по-малко зрелостници, защото част от тях предпочитат вместо втора матура по общообразователен предмет, да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация.

Таблицата показва успеваемост на изпитите, и не означава задължително, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Още повече, че много зрелостници продължават да ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите. Не е без значение също колко ученици са постигнали средния резултат на училището. Поради тази причина от списъка липсва, например, Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", което е трето по резултат (5.60), но при само двама явили се ученици. Другите - с над 10 изпитани, са в списъка, тъй като дават картина за по-малки градове, а училище от Добрич с пет зрелостници също е в класацията, тъй като е единственото с достатъчно висок резултат за влизане в стотицата от областта.

Източник: www.dnevnik.bg