Красимир Янков към екоминистъра: Вие не гарантирате чистотата на водите

„Вие не изпълнявате функциите си, като министър на околната среда и водите. Не гарантирате чистотата на повърхностните води, а признанието Ви, че самоволно сте взели решение да няма контрол, може да бъде квалифицирано и като престъпление към българските граждани.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и кандидат за председател на левицата Красимир Янков на екоминистъра Емил Димитров.

Красимир Янков към екоминистъра: Вие не гарантирате чистотата на водите

Причината за репликата бе, заради оправдание на Димитров, че по време на пандемията, съставът на работещите в агенциите към министерството и самото министерство бил намален по време на пандемията. „Кога се взе решение институциите да не работят по време на обявената пандемия“, попита Янков.


На парламентарния контрол, той отправи въпрос към Емил Димитров, какво е изпълнението на проверките на повърхностните и подземните води, на колко време се правят и какви са резултатите, като се има предвид сериозното замърсяване на Варненското езеро и река Марица. „Има ли непосредствена опасност за здравето на хората в населените региони там“, попита още Янков.

В отговора си, екоминистърът призна, че от 13 март до края на май не са взимани проби, заради обявената пандемия, а нормалната работа била възстановена чак ва началото на месец юни.