Драгни Драгнев ще представи последната си книга „Тервел Богоравният“ в Добрич

Драгни Драгнев ще представи последната си книга „Тервел Богоравният“ в Добрич
Писателят Драгни Драгнев ще представи последната си книга „Тервел Богоравният“ на 23 септември в Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич.

Събитието е посветено на 80 години от подписването на Крайовския договор. Организатори са Община град Добрич, Регионалният исторически музей - Добрич и Сдружението на писателите – Добрич. За книгата - издание на „Матадор 74“, ще говори проф. д-р Димитрина Каменова.


Драгни Драгнев е роден на 5 януари1939 г. в Добрич и днес продължава да живее в Добрич. След завършване на гимназия е студент в Учителски институт в град Шумен. Продължава образованието си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира по специалностите Българска филология и История. Служи като военен моряк и дълги години е журналист в Добрич. Бил е кореспондент на БТА, учител, радиожурналист. Сътрудничи на централния печат с поезия и публицистика. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна и Добрич, както и във вестниците „Пулс” и „Народна младеж”. Първата му поетична книга „Жътва” (1973) излиза в издателство „Георги Бакалов” с редактор Петър Алипиев. Автор е на стихосбирките „Живея в равнина” (1992), „Близост” (2002), „Взаимни сетива” (2012), „Времето на лирическия герой” (2017) и няколко други. Автор е и на белетристика – „Таткови приказки” (2003), „Войната на хан Тервел” (2003), „Обич и гняв” (2004), „Гълъбови химни” (2005), „Часът на говорещите буболечки” (2007), „Невидимите пейзажи на любовта”, „Сънят на тревите”, „Сабя на брега” (2009), „Не събуждай мъртвите” (2006), „Нашата Дора Габе”, „Мъдрецът и птицата”, „Кръгът на Дора Габе” и други. Основна тема в поезията и белетристиката на Драгни Драгнев е съдбата на Добруджа и България в миналото и днес. Пише историческите драми „Аспарух” и „Тервел”. Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език. Членува в Сдружението на писателите в Добрич.


Член на Съюза на българските писатели.


Премиерата на книгата „Тервел Богоравният“ ще се състои на 23 септември, от 17:30 часа  в Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич. Входът е свободен при строго спазване на притивоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+