Жителите на с. Котленци запалиха свещ в новия параклис „Рождество Богородично“

Днес жителите на с. Котленци, Община Добричка, осъществиха една стара мечта. За първи път запалиха свещи в своя собствен параклис.

Жителите на с. Котленци запалиха свещ в новия параклис „Рождество Богородично“

Водосвет за здраве на всички жители на с. Котленци отслужи отец Георги Дочев пред току-що завършения параклис „Рождество Богородично“. Така те днес посрещнаха и едноименния църковен празник.



Преди 3 години на общо събрание на жителите на селото е  възникнала идеята да се построи един малък параклис – място за молитва на християните. За целта е бил формиран инициативен комитет за изграждане на православен параклис в състав; Цветанка Георгиева – председател на Инициативния комитет и членове: Доньо Марков, Тодорка Атанасова, Стойка Милчева, Димитър Атанасов. Открита е банкова сметка.

Изграждането на параклиса започва в края на 2018 година и завършва през тази. Вложени са 26525 лв. като 12233 лв. от община Добричка. Останалите са дарения, за които кмета на с. Котленци Цветанка Георгиева разказва на тържеството. Ето само една малка част от благодарностите, които тя отправи към Доньо Тодоров Марков, който от първата копка на параклиса до цялостното му завършване доброволно е работил там. Саморъчно е изработил свещниците и кръстовете; към Пламен Куманов от село Победа който е извършил оформянето кръга на купола, външното и вътрешно измазване и поставяне на гранитогреса, и който e дарен от Радослав Антонов; към Господин Борисов, чиито родители живеят в с.Котленци, безвъзмездно е поставил прозорците на купола. Милка Станева, бивша жителка на селото, е подарила камбаната на параклиса. Иконите са изрисувани от иконописците Павлин Александров от град Добрич и Атанас Иванов Атанасов от град Каварна. „Получихме икона ръчно изработена от сръчните ръце на Стойка Никова и икона от Атон подарена от Троян Петров – продължава г-жа Георгиева - Стара икона от преди 100 година е дарена от Живко Костадинов. А гоблена с посланието на входа на параклиса е изработено от Станка Стойчева Христова“. И много още имена бяха споменати.

Очаква се параклисът да бъде официално открит и осветен от Варненската и Великопреславска Митрополия.