С рев на мотори рокери от Добрич отбелязаха Съединението и годишнината от създаването на паметника на хан Аспарух

Стотици рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух 681”, свободни мотоциклетисти и приятели на клуба от цялата страна се събраха днес на мемориала на хан Аспарух в град Добрич, за да отбележат 135 години от Съединението и 39 години от построяването на паметника, посветен на великия владетел.

С рев на мотори рокери от Добрич отбелязаха Съединението и годишнината от създаването на паметника на хан Аспарух

Тази година честванията бяха съвместно с децата от Основното училище „Хан Аспарух”, които поздравиха добричлии и гостите на града със стихове и песни. 




Отбелязването на празника започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в град Генерал Тошево. След това мотоциклетистите се завърнаха в Добрич за почетна обиколка по главните улици на града, която завърши на мемориалния комплекс, посветен на първия български владетел. 


Там ученици от Основното училище „Хан Аспарух” поздравиха всички със стихотворения. Децата изпълниха и химна на своето училище. 


Борис Младенов рецитира стихотворението „Аспаруховото дело”, което е написал сам в чест на хан Аспарух. 


„Чест и привилегия за мен е да ви поздравя по повод отбелязването на 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 6 септември 1885 е онази дата в новата ни история, която побира в себе си най-дръзките и достойни събития в развитието на България. Българският народ загърбва железните постановки на Берлинския договор и със собствени сили тръгва да осъществи единението на нацията си. В онзи септемврийски ден България си възвръща част от това, което й принадлежи. 6 септември е празник, който доказва, че предизвикателствата на времето и трудностите, пред които неизбежно се изправяме  като народ, не могат да ни пречупят и разединят, а ни обединяват още повече, защото ние българите сме носители на гордо и пречистено с болка национално самочувствие. В този тържествен ден засвидетелстваме нашето признание и свеждаме глави пред хилядите герои, паднали за свободата на страната ни”, заяви в поздрава си зам.-директорът на ОУ „Хан Аспарух” Жасмина Младенова.


"Нашите предци са отдали живота и кръвта си за Родината. Те не са мислили за богатства и блага. Те са искали да имат една свободна държава, която да мисли за народа и в която да живеят нормално. Съединението е нашата голяма гордост, преди малко поднесохме цветя и на паметника на Васил Левски в Генерал Тошево. Той е човекът, който е обединявал българите през османското робство. Но нищо нямаше да се случи до този момент, ако не беше хан Аспарух. Той е първият, той е създателят на Българската държава, той е абсолютното начало на нашата земя. Ние всички, които сме тук днес дължим едно голямо „Благодаря!” на този човек, създал нашата родина, нашата майка България”, заяви в тържественото си слово председателят на добричкото подразделение на клуба Александър Ганев. 


Рокерите от подразделенията на Националния мотоклуб „Кан Аспарух”, техните колеги и приятели и учениците и преподавателите от ОУ „Хан Аспарух” поднесоха венци и цветя на паметника. 


В края на тържеството бяха връчени елеци със знаците на клуба на двама от най-малките рокери - Иван и Данаил Иванови. 


Честванията ще завършват с концерт на една от най-родолюбивите рок групи – „Епизод” от 18 часа в скейт парка в Градския парк „Свети Георги”.