Красимир Янков: Няма как БСП да прави добра национална политика, ако не реши проблемите на хората в страната

Кандидатът за председател на БСП Красимир Янков се срещна с хасковските социалисти.

Красимир Янков: Няма как БСП да прави добра национална политика, ако не реши проблемите на хората в страната


Пред тях той обясни концепцията си за промяна на организационния модел по който функционира партията. По думите му, той дава сериозни дефекти, заради които числеността на БСП се свива с много бързи темпове. За четири години членовете са намалели 25%, а за последните 9 месеца с още 4000 души, каза Янков. „Скоро няма да можем да претендираме, че сме масова партия“, изрази тревогата си той. Според кандидата за председател, проблемите с БСП в Хасковска област са идентични с повечето райони на страната. „Тук има няколко общини, в които партията не участва в местната власт, кадрите й са забравени, няма и млади членове“, посочи Янков. Той беше категоричен, че БСП трябва да се върне към добрата практика, която е прилагана в предишни години със създаване на областни структури – конференции, в които да влизат всички общински структури. „Делегатите на областните конференции ще избират по ясен механизъм областното ръководство, а членовете ще са от цялата област и ще имат ангажимент да работят за и с всички общини“, обясни още Янков. По думите му, областният председател трябва да има три основни ангажимента – организационното укрепване партията, развитието на кадри на районно ниво и реализиране на регионални политики. Красимир Янков беше категоричен, че експертите от централата на БСП трябва да работят по места в областните структури, за да се наясно истинските проблеми на хората. Той обясни, че и по време на кампанията за парламентарните избори, хората в страната са се интересували предимно от разрешаването на конкретни местни проблеми. „Няма как да правим добра национална политика, ако не разрешим проблемите на хората по места“, обясни още той. 

Красимир Янков обясни пред хасковските социалисти, че и кадровата политика на левицата не е добра. Много от подготвените експерти на БСП са се ориентирали към други партии, защото са били пренебрегнати и дори забравени. „Само със софийски кадри не можем да продължим напред. Трябва да има развитие на експерти на местно ниво“, категоричен беше той. 

Красимир Янков изрази разочарование, че за пореден път председателят на БСП в отпуск Корнелия Нинова е отказала да участва в дебат с другите кандидати, този път в НДК. „Очаквах всички претенденти да  споделят идеите и вижданията си за развитието, пътя и идеите за бъдещето партията, но това не се случва“, заключи той на срещата си с хасковските социалисти.