Под 5 литра на квадратен метър са паднали за последните 4 месеца в Шабла

Кметът на Община Шабла Мариян Жечев се е срещнал със земеделски производители и председатели на кооперации, съобщават от местната администрация.

Под 5 литра на квадратен метър са паднали за последните 4 месеца в Шабла

Срещата е била по искане на стопаните и във връзка с продължителното засушаване, в резултат на което има 100% пропаднали площи със земеделска продукция.


Всеки присъстващ е получил метеорологична справка за валежите, от която е станало ясно, че през последните 4 месеца са паднали под 5 литра на квадратен метър.

Кметът на Шабла е съобщил, че обявяването на бедствено положение не може да бъде осъществено, защото няма да свърши работа на стопаните. В чл. 306 от Търговския закон е упоменато понятието „непреодолима сила“ (има се предвид продължителното засушаване), на който могат да се позоват земеделците при евентуални съдебни спорове. За много свои настоящи проблеми и такива, които ще предстоят в бъдеще са алармирали присъстващите. В края на срещата кметът на Община Шабла е уверил, че до дни ще бъде готов изходящ документ, който да бъде изпратен до Областния управител и Министерството на земеделието и храните.

На срещата са присъствали още Драгомир Узунов, зърнопроизводител от Каварна и член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и Елка Николова, началник на Общинската служба „Земеделие“ в Шабла.